Puhtaasti Viljasta

Leivonta

Bataattileipä

Bataattileipä on erittäin mehevä ja rapeakuorinen leipä kaikkiin vuodenaikoihin. Voit maustaa taikinaa esim. kuivatuilla yrteillä.

2 leipää

5 dl                        vettä
50 g                       hiivaa
500 g                     Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)03 bataattileipa
1 rkl                       suolaa
5n. 1 kg                 vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää bataattisose ja suola. Alusta joukkoon vehnäjahot. Taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi. Annan taikinan kohota n. 30 min. ja jaa se sen jälkeen voideltuihin leipävuokiin, laita taikinaa vuokiin puolilleen (kohamisvara). Anna kohtoa vielä n. 30 minuuttia ja paista uunin keskitasolla 200°C 20-30 min.

Kasvistäytteiset bataattikrepit

(4 räiskälettä)

Taikina:
2 kpl                kananmunaa
3 dl                  maitoa
3 dl                  Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
2 dl                  vehnäjauhoja
1 tl                  suolaa
½ dl                rypsiöljyä tai sulatettua voita
Paistamiseen:
                      voita
Kasvistäyte:
1                    pieni paprika
½                   pieni kesäkurpitsa
2 rkl               öljyä paistamiseen
100 g             smetanaa
150 g             fetajuustoa
                     mustapippuria myllystä
                     tuoretta persiljaa tai muuta yrttiä

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon maito, bataattisose, vehnäjauhot, suola ja rypsiöljy tai sulatettu voi. Anna taikinan levätä hetki ennen paistamista.
Paista kuumassa pannussa voissa isoja räiskäleitä.
Valmista täyte:
Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja fetajuusto. Kuumenna öljy pannussa. Lisää kasvikset ja kääntele hetki käännellen. Lisää smetana ja kuumenna. Sammuta levy. Lisää fetajuusto ja mausta seos mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä. Tarkista maku. Jaa täyte letuille ja kääri ne rullalle. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Valmista taikina sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja anna levätä n. 20 min. Kuullota paprikat ja kesäkurpitsat öljyssä ja lisää smetana ja salaattijuustokuutiot. Paista letut isolla paistinpannulla. Laita täyte paistettujen lettujen keskelle ja kääri letut rullalle. Koristele tuoreella persiljalla.

Bataatti- ja punajuuripiiraat

Ihanat ruispohjaiset piiraat syntyvät kätevästi valmiista ruistaikinasta ja täyte Kymppi bataatti- tai punajuurisoseesta. Upean väriset piiraat ovat trendikästä tarjottavaa arkena ja juhlassa. Kädenjälki saa näkyä piiraissa. Kokeile myös pikkuriikisiä suupalan kokoisia minipiiraita sekä erilaisia ympyrämuotteja.
(30-40 kpl koosta riippuen)

400 g      Valmista ruispiirakkataikinaa (Esim. Pirkka, Sunnuntai)
Riisipuuro:
2½ dl      vettä
2 dl         puuroriisiä
7½ dl      maitoa
1 tl          suolaa
n. 500 g   Kymppi Bataattisosetta tai Punajuurisosetta
1-2          munaa
Voiteluun:
sulatettua voita tai voi-maitososetta


Aloita valmistamalla riisipuuro. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon puuroriisi. Anna nesteen imeytyä riiseihin. Lisää maito muutamassa erässä ja hauduta kannen alla kypsäksi noin tunti muutaman kerran välillä sekoittaen. Mausta valmis puuro suoalla. Sekoita joukkoon punajuuri sose tai bataattisose. Mikäli haluat valmistaa molempia makuja, jaa puuro kahteen osaan ja sekoita toiseen 250g bataattisosetta ja toiseen 250g punajuurisosetta. Riko joukkoon munat ja sekoita tasaiseksi.
Anna ruistaikinan sulaa ja kaulitse jauhoja apauna käyttäen ohueksi levyksi. Ota pyöreällä leivosmuotilla tai isohkolla juomalasilla pyöreitä kuvioita. Laita palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Laita lusikalla keko punajuurririisipuuroa tai bataattiriisipuuroa taikina ympyrän keskelle ja nosta reunat puuron päälle. Rypytä piirakoiksi. Paista 250°C n. 10-15 minuuttia riippuen piirakoiden koosta.
Voitele kypsät piirakat sulatetulla voilla tai voi-maitoseoksella.

Bataattirieskat

8 kpl

2 dl                        Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
2 tl                         suolaa
5 dl                         vehnäjauhoja
2 kpl                       kananmunia

Pinnalle:
50 g                       voita sulatettuna

Sulata Bataattisose pakkauksen ohjeen mukaan. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina tasakokoisiin palaoihin ja pyöritä palloiksi. Litistä pallot litteiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista +200°C n. 10-15 min. Voitele rieskat kuumina voisulalla ja tarjoa voita seuraksi.

Bataattipannari (gluteeniton)

uunipellillinen

850 g                       Kymppi Bataattisosetta
2 dl                          maitoa
1 tl                           suolaa
4-5                           munaa
½-3/4 dl                    öljyä
2 dl                          gluteenitonta jauhoseosta

Laita sulatettu bataattisose kulhoon ja sekoita joukkoon maito, suola, munat ja öljy.
Lisää joukkoon gluteeniton jauhoseos.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on kiinteä ja pannukakku saanut väriä.

Bataattipalat


4 kpl kananmunaa
4 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
850g Kymppi bataattisosetta
100g sulatettua voita tai margariinia

Kuorrutus
100g     margariinia tai voita
300g     tuorejuustoa
4½-5 dl tomusokeria

koristeluun
kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta tai nomparelleja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahtoon, sekoita sekaisin. Lisää taikinaan sulatettu voi tai öljy ja bataattisose varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) noin 35-40 min. Anna jäähtyä. Sekoita sulatettu rasva ja rahka sekä tomusokeri keskenään. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele. Reseptin taikina jää mehevän kosteaksi.

Bataatti ruisruudut

(n. 12 kpl)phoca thumb l bataattiruudut

2 dl                   vettä
1 tl                    suolaa
½ dl                  öljyä
½ pss               kuivahiivaa
2½ dl                ruisjauhoja
4 dl                   vehnäjauhoja
2½ dl                Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)

Lämmitä vesi ja bataattisose n. 42°C eli reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää suola öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen. Vaivaa tasaiseksi ja kumoa taikina uunipellille. Ripottele reilusti ruisjauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi n. 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa taikina pyörällä neliöiksi. Anna kohota lämpösessä paikassa liinan alla n. 30 min. Paista + 225°C n. 25 min.

Bataattipastejat (lohi ja kinkku)

Taikina:phoca thumb l dsc 0036web
150 g                     voita tai margariinia sulatettuna
4 dl                        vehnäjauhoja
1 tl                        suolaa
3 dl                       Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 tl                        leivinjauhetta

Lohitäyte:

200 g                   lohta (lämminsavu)
180 g                   tuorejuustoa (maustamaton)
                           ripaus suolaa
1 kpl                    sitruuna
2 kpl                    kananmunaa (keitettynä)
1 tl                      valkopippuria
50 g                    tuoretta tilliä

Sulata voi tai margariini. Sekoita suola, leivinjauhe ja vehnäjauho keskenään. Lisää voisula(margariinisula) jauhoseoksen joukkoon ja vaivaa taikinaksi. Sekoita taikinan joukkoon bataattisose. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, taikina on sopivaa kun se ei enää vaivatessa jää kulhon reunoihin kiinni. Leikkaa lohi paloiksi. Sekoita tuorejuusto, suola, keitetyt kananmunat ja mausteet keskenään. Purista sitruunan meh täytteen joukkoon. Lisää lopuksi lohi ja sekoita tasaiseksi. Kauli taikina n. parin millin paksuiseksi. Leikkaa taikinasta neliön mallisia paloja (8-10 cm). Lusikoi täytettä keskelle levyä ja kastele reunat vedellä. Taita pasteijat kolmion malliseksi ja sulje reunat hyvin. Voitele pasteijat kananmunalla ja pistele haarukalla pintaan muutamia reikiä. Paista +175°C n. 10-15 min.

Kinkkutäyte:phoca thumb l bataattilohipasteija
100 g                   palvikinkkua
150 g                   tuorejuustoa (maustamaton)
2 dl                     Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 tl                      suolaa
                          ripaus mustapippuria
                          tuoretta persiljaa
                          tuoretta ruohosipulia

Viipaloi palvikinkku kuutioiksi. Sekoita kinkku ja tuorejuusto sekä mausteet ja bataatti sekaisin. Katso täyttö ja paisto lohitäytteen ohjeesta.

Bataatti piimäleipä

1½ dl                      piimää (1%)
½ dl                        siirappia
½ tl                        suolaa
6 g                         kuivahiivaa
2½ dl                     ruisjauhoja
6 dl                        vehnäjauhoja
3 rkl                       öljyä
2 dl                        Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)

Lämmitä piimä ja siirappi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi. Sekoita kekskenään jauhot, hiiva ja suola. Lisää jauhoseos piimä-siirappilimeen vuorotellen öljyn kanssa. Lisää lopuksi lämmitetty bataattisose. Kohota taikinaa n. 30 min. lämpimässä paikassa liinan alla. Alusta taikina vehnäjauhojen kanssa (max ½ dl) ja siirrä voideltuun leipävuokaan. Kohota vielä vuoassa 40 min. lämpimässä paikassa liinan alla. Paista 30 min. +175°C kiertoilmauunissa (tavallisessa uunissa +200°C).

Bataattituorejuustokakku

Pohja:phoca thumb l bataattituorejuustokakku2
175 g                piparkakkuja
85 g                  voita

Täyte:
360 g               tuorejuustoa
1 rkl                maitorahkaa
4 dl                 vispikermaa
1 kpl               sitruunan kuori raastettuna
1 dl                 sokeria
2 tl                  vaniljasokeria
6 kpl               liivatelehtiä
puolikkaan      sitruunan mehu

Pinnalle:
3 dl                Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
½ dl               omenamehua
3 rkl               sokeria
3 kpl              liivatelehtiä

Vuoraa irtokakkupohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa piparkakut ja lisää sulatettu voi joukkoon. Painele seos irtokakkupohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan. Valmista täyte liottamalla liivatteet kylmässä vedessä 5-10 min. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, maitorahka, raastettu sitruunan kuori, sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna sitruunan mehu kiehuvaksi. Liota liivatteet kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos tuorejuustomassaan ja yhdistä lopuksi vielä kermavaahto. Lisää täyte pohjanpäälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 h. Laita pinnalle tulevan kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paseeraa (painele) sulatettu bataattisose siivilän läpi. Lisää seokseen omenamehu ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää liivatteet. Kaada hieman jäähtynyt seos hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä n. 1h. Irrota kakku varovasti vuoastaan, käytä apuna tarvittaessa terävää veistä.

Bataattivanukaspalat

Pohja:phoca thumb l bataattivanukaspalat-1
400 g           piparkakkuja
1 tl              vaniljasokeria
100 g          voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
5 dl             kermaa
5 dl             maitoa
2 dl             sokeria
2 kpl           appelsiinia
3 dl             Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
12 kpl         liivatelehtiä
                  ripaus kanelia
                  ripaus vaniljasokeria

Koristeeksi:
100 g         valkosuklaataphoca thumb l bataattivanukaspalat-2
                 sitruunamelissaa

Aloita suojaamalla irtokakkupohjavuoka tuorekelmulla. Murskaa piparit hienoksi muruksi. Sekoita muruihin vaniljasokeri ja sulatettu voi tai margariini ja levitä sekoitettu seos irtokakkupohjavuoan pohjalle. Liota liivatelehtiä n. 5 min. kylmässä vedessä. Sekoita kuohukerma ja maito keskenään. Pese ja raasta appelsiinin kuoret. Lisää joukkoon appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä bataattisose. Kiehauta täytteen nesteet kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja lisää ne kuumaan seokseen. Anna nesteen jäähtyä hiljalleen ja levitä se pohjan päälle. Anna jäähtyä kylmiössä. Poista irtokakkupohjavuoka varovasti jähmettyneen kakun ympäriltä. Sulata valkosuklaa ja pursota se pursotinpussilla jähmettyneen kakun päälle esim. raitoina. Leikkaa kakusta sopivia annospaloja ja koristele sitruunamelissanlehdillä.

Bataatti appelsiinikakku

500 g          Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)phoca thumb l bataatti appelsiinikakku
4-5 kpl        kananmunaa
3 dl            sokeria
1 dl            öljyä
4-5 dl         vehnäjauhoja
1 tl            kardemummaa
1 tl            soodaa
1 tl            leivinjauhetta
½ dl          appelsiinimehua

Kuorrutus:
50 g          voita
180 g        tuorejuustoa (maustamaton)
1½ dl        tomusokeria
1 tl           vaniljasokeria
2 rkl         appelsiinimehua

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy, appelsiinimehu ja bataattisose vaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista +175°C n. 50 min.

Valmista kuorrutus: Sulata voi. Lisää muut aineet sekoittaen voisulan joukkoon. Levitä täyte jäähtyneen kakun päälle. Koristele raastetulla appelsiininkuorella.

Samalla ohjeella saat valmistettua uunipellillisen bataatti appelsiinipiirakkaa. Tällöin tuorejuuston määrä kuorutteessa on 500 g ja appelsiinimehun 1 dl sekä sulatetun voin määrä 150g. Paista piirakkaa n. 15 min +175°C.

phoca thumb l dsc 0043web

Bataatti voisilmäpullat

½ l           maitoaphoca thumb l bataattipullat
50 g         hiivaa (1 pkt)
2 dl          sokeria
1 kpl        kananmuna
½ tl         kardemummaa
1 tl          suolaa
150 g       voita
1,4 kg     vehnäjauhoja
300 g      Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmunat sekä bataattisose. Lisää jauhoja koko ajan vaivaten. kun kolmasosa jauhoja on lisäämättä lisää sulatettu voi. Lisää loput jauhot ja vaivaa kunnolla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Pyöritä pulliksi ja kohota vielä lämpimässä paikassa liinan alla ½ -1 h. Voitele pullat kananmunalla ja paina keskelle voinokare ja lisää hienoa sokeria päälle. Paista + 175°C n. 10 min.

Bataattitoscapulla

(n. 30 kpl)phoca thumb l bataatti toscapulla2

Taikina:
½ dl                 maitoa
50 g                 hiivaa (1pkt)
2 dl                  sokeria
1 kpl                kananmuna
½ tl                 kardemummam
1 tl                  suolaa
150 g              voita
n. 1,1 kg         vehnäjauhoja

Toscatäyte:
100 g             Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
100 g             mantelilastuja
100 g             sokeria
70 g              voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoiota maitoon sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Lisää jauhoja taikinaan koko ajan vaivaten. Kun jauhoja on enää kolmasosa lisäämättä lisää sulatettu voi ja sitten loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnolla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä pikassa.
Tee toscatäyte sekoittamalla pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää bataattisose ja mantelilastut. Kauli taikina n. 40 x 25 cm kokoiseksi levyksi. levitä täyte tasaisesti taikinan päälle ja rullaa rullaksi. Leikkaa n. 2 cm paloja ja aseta pullat muffinssi/pullavuokiin. Kohota pullat vielä liinan alla lämpimässä paikassa n. ½-1 h. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista + 175°C n. 12 min. 

Bataattibriossit

(n. 24 kpl)phoca thumb l bataattibriossit2

50 g               hiivaa (1 pkt)
3 dl                Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 dl                vettä
1 tl                suolaa
4½ dl             vehnäjauhoja
200 g             voita


Lämmitä bataattisose ja vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva ja suola ja sekoita. Lisää vehnäjauhot vähitellen taikinan joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä voi taikinan joukkoon kokoajan vaivaten. Annan taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Jaa taikina kahteen osaan kaulimista helpottamaan. Kauli taikinat ohuiksi levyiksi. Lisää valitsemasi täyte (alla). Rullaa taikina rullaksi ja jaa rulla n. 3 cm paloihin. Aseta rullat muffinssi/pullavuokiin ja paista +175°C n. 15-20 min.

Täytevaihtoehtoja:


Kinkkujuustotäyte:
250 g           palvikinkkua kuutiona
200 g           juustoraastetta               

Kreikkalainen täyte:
150 g          salaattijuustokuutioita (murennettuina)
150 g          oliiveja pieneksi paloiksi leikattuina
100 g          aurinkokuivattuja tomaatteja pieneksi paloiksi leikattuina
                  basilikaa maun mukaan

Pestotäyte:
150 g          vihreätä tai punaista pestoa

Makea kookos-vaniljatäyte:
6 dl             bataattimassaa (sulatettuna)
½-1 dl         sokeria
2 tl             vaniljasokeria
2 dl            kookoshiutaleita
Aineet sekoitetaan keskenään sekaisin.

Bataatti omenapaistos

Pohja:phoca thumb l dsc 0016web
400 g            Sunnuntai murotaikinaa

Täyte:
350 g            Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
2 kpl             omenaa
1 dl               sokeria
½ tl              kardemummaa
1 rkl             perunajauhoja

Kiille:
3 dl              omenatäysmehua
2 dl              hyytelösokeria

Painele murotaikina piirakkavuoan (halkaisia 28 cm) pohjalle. Sekoita bataattisose, kuutioidut omenat, sokeri, kardemumma ja perunajauhot hyvin keskenään. Lisää täyte pohjan päälle. Paista +175°C n. 30 min. Jäähdytä piirakka. Kuumenna omenamehu kiehuvaksi, lisää hyytelösokeri ja kiehauta vielä nopeasti. Anna kiilteen jäähtyä hetki. Sivele kiille piiraan pintaan esim. pullasiveltimellä. Tarjoile jäähtynyt piirkka vaniljajäätelön, kermavaahdon tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

Bataattipiirakka

Pohja:
400 g           Sunnuntai murotaikinaa

Täyte:phoca thumb l bataattipiirakka
3 dl             Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
3 kpl           kananmunaa
1 dl            sokeria
1 tl             piparkakkumaustetta

Painele murotaikina piirakkavuoan pohjalle. Sekoita keskenään täytteen aineet. Paista piirakka uunin keskitasolla +175°C n. 40 min. Jäähdytä piirakka kylmäksi ja tarjoa kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.

Bataattipiiras

3 dl          vehnäjauhoja
1 tl           leivinjauhetta
½ tl          suolaa
125 g       voita
5 rkl        kylmää vettä

Täyte:
3 kpl       kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erotellaan)
4 dl        Kympppi Bataattisosetta (sulatettuna)
½-1 dl    kermaa
½ dl      siirappia
½ tl       suolaa
1 tl        vaniljasokeria
1 tl       sitruunan kuorta raastettuna

Koristeluun:
1 dl       vispikermaa
2 tl       tomusokeria
1 tl       vaniljasokeria

Sekoita vehnäjauhot. leivinjauho ja suola. Nypi joukkoon voi ja lisää vesi 1 rkl kerrallaan, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina tasaisesti pyöreään uunivuokaan, myös reunoille ja laita taikina jääkaappiin. Erottele kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset, bataattisose, kerma, siirappi ja suola. Lisää sitruunan kuori. Sekoita valkuaisvaahto joukkoon varovasti käännellen. Kaada täyte piirakkataikinan päälle. Paista +190°C 30-40 min. ja anna jäähtyä hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi sokereiden kera. Tarjoile piirakka kermavaahdon kanssa.

Bataatti maustekakku

4 dl          Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)phoca thumb l bataattimaustekakku
6 dl          vehnäjauhoja
2 dl          piimää
2 dl          voita (sulatettuna)
3 dl         sokeria
4 tl          soodaa
2 tl          neilikkajauhetta
2 tl          kanelijauhetta
2 tl          inkiväärijahetta

Sekoita kuivat aineet kekskenään. Lisää bataattisose, piimä ja voi. Sekoita hyvin. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 50-60 min. +175°C:ssa.

Bataattimuffinssit (makeat)

100 g          Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)phoca thumb l bataattimuffinssit
100 g          omenaa raastettuna
200 g          voita
400 g          sokeria
4 kpl           kananmunia
2 dl            maitoa
2½ dl         vehnäjauhoja
1½ tl          vaniljasokeria
1½ tl          kanelia
3 tl            leivinjauhetta

Kuorrute:
200 g         maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl         Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 tl            vaniljasokeria
1 tl            kanelia
2 rkl          sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmunat, maito ja bataattisose sekä omenaraaste. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon, Sekoita varovasti. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista +200°C n. 20-25 min.

Yhdistä kuorruteaineet keskenään ja sekoita hyvin. Lisää kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle.

Bataattilimppi

(3 limppua)phoca thumb l bataattilimppu2

500 g          Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 l              piimää
1 dl            siirappia
50 g (1 pkt) hiivaa
4 dl            vehnäjauhoja
1½ dl         mämmi- ja leipämallasjauhoja
6 dl            ruisjauhoja
2 tl            pomeranssinkuorijauhetta
1 tl            suolaa

Lämmitä bataattisose ja piimä kädenlämpöiseksi. Lisää tuorehiiva, siirappi ja suola. Sekoita. Yhdistä jauhot ja mausteet keskenään. Lisää jauhoseos vähitellen kokoajan sekoittaen bataattimassan joukkoon. vaivaa taikinaa hyvin. Anna taikinan nousta n. 30 min. lämpimässä liinan alla. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele taikinapalat leiviksi (pyöreiksi tai soikeiksi). Anna leipien vielä kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa liinan alla. Pistele kohonneet leivät haarukalla ennen paistoa. Paista + 180°C n. 50-60 min.

Bataatti skonssileipäset

(n. 10 kpl)

100 g          voita
190 g          sokeria
3 kpl           kananmunaa
½ tl            suolaa
1 tl             soodaa
3½-4 dl       vehnäjauhoja
1 dl            ruisrouhetta
200 g         Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat. Sekoita erillisessä kulhossa suola, sooda, jauhot ja ruisrouhe. Lisää kuivaaineet voi-sokeri-kananmunavaahtoon. Lisää lopuksi bataattisose. Jaa taikina 100g nokareiksi, 2-3 cm välein uunipellille leivinpaperin päälle. Paista +175°C n. 20 min.

Bataattinen kinkku-juustopiiras

bataatti-kinkku-juustopiirasKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

1 pkt (á 400g) esim. Sunnuntai Ruisperunataikinaa

Täyte:
200g       savukinkkusuikaleita
1 kpl        sipuli (hienonnetaan)
300 g      sulannutta Kymppi Bataattisosetta
12 dl       kuohukermaa
3 kpl       kananmunaa
120g       juustoraastetta
1 tl         suolaa
1 tl         mustapippurijauhetta
tuoretta basinlikaa

Kauli sulanut taikina ½ GN vuoan kokoiseksi. Voitele vuoka ja levitä taikia seehen niin että se tulee noin 1-2 cm reunoille.Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada taikinan päälle vuokaan. Paista yhdistelmäuunissa +175°C noin 25 min.

Mehevä Bataattikakku

Kuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

700 g                   Sulanutta Kymppi Bataattisosetta
100 g                   margariinia
4 dl                      sokeria
4 kpl                    kananmunaa
4 dl                     vehnäjauhoja
4 tl                      leivinjauhetta
4 tl                      kanelia
4 kpl                    kananmunaa
Kuorrutus:
400g                   maustamatonta tuorejuustoa
140 g                  sulanutta Kymppi Bataattisosetta
2 pkt (1kg)          tomusokeria
2 tl                     vaniljasokeria
50 g                   margariinia (pehmeä)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan. Sulata margariini ja lisää jäähtynyt ja sulanut margariini sekä bataatti takinaan varovasti sekoittaen esim. puuhaarukalla. Kaada taikina 1GN vuokaan (leivinpaperin päälle) tai 60 cm leveään uunivuokaan. Paista yhdistelmäuunissa +175°C n. 30 min. Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja kuorruta sillä jäähtynyt bataattikakkulevy, pinnalle voi ripotella esim. kookoshiutaleita.

Suolaiset Bataatti Muffinssit

bataatti-suolaiset-muffinssitKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

250 g                   Sulanutta Kymppi Bataattisosetta

125 g                   margariinia
½ tl                     suolaa
2 kpl                    kananmunaa
2,5 dl                   vehnäjauhoja
2 tl                      leivinjauhetta
50 g                    aurinkokuivattuja tomaatteja

Sulata margariini. Sekoita bataattisose, kananmuna ja sulatettu ja jäähtynyt margariini sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan varovasti puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit. Annosteletaikina muffinssivuokiin. Päälle voit halutessa laittaa juustoraastetta ennen paistoa. Paista yhdistelmäuunissa +175°C n. 20 min.

Makeat bataatti Muffinssit

bataatti-makeat-muffinssitKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

300 g                   Sulanutta Kymppi Bataattisosetta

100 g                   margariinia
3 dl                      sokeria
3 kpl                    kananmunaa
4 dl                     vehnäjauhoja
2 tl                      leivinjauhetta
½ tl                     muskottipähkinäjauhetta
3 kpl                    kananmunaa
Kuorrutus:
1 rs (180g-200g)  maustamatonta tuorejuustoa
½-1 dl                 sulanutta bataattimassaa
1,5 dl                  tomusokeria
1 tl                     vaniljasokeria

Sulata margariini. Sekoita jäähtynyt ja sulanut margariini, kananmunat ja bataattisose keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan ja sekoita varovaisesti esim. puuhaarukalla. Annostele taikina muffinssivuokiin ja paista yhdistelmäuunissa +175°C n. 20 min. Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja kuorruta sillä jäähtyneet muffinssit, pinnalle voi ripotella esim. rouhittua suklaata.

Bataatti Foccacia

bataatti-foccaciaKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

600 g                   Sulanutta Kymppi Bataattisosetta

100 g                   margariinia
2 rkl                     sokeria
1 tl                      valkosipulijauhetta
n. 12 dl                vehnäjauhoja
2 pss                    sunnuntai kuivahiivaa

Päälle:
aurinkokuivattuja tomaatteja, valkosipulia, pestoa, oliiveja, juustoa, oreganoa

Sekoita pieneen osaan vehnäjauhoa kuivahiiva. Kuumenna esim. mikrossa bataattisosetta reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää massaan sokeri, valkosipulijauhe ja hiiva-jauhoseos. Lisää loput jauhot pieninä osina sekoituksen aikana ja lopuksi sula tai huoneenlämpöinen margariini. Anna kohota taikinan läpöisessä n. 30 min. Kaulitse 2 suurta (uunipellille) pyöreää foccacia leipää tai tee pieniä leipäsiä. Kohota leipiä vielä 20-30 min. Kun leivät ovat kohonneet voitele ne aurinkokuivatun tomaatin öljyllä ja painele pintaan sormilla kuvioita. Pinnalle voit ripotella juustoa tai valkosipulimursketta, oliiveja, oreganoa tai voidella pinnan pestolla.

Paista yhdistelmäuunissa +200°C n. 10 min.

Marjainen Bataatti-talkkunapiiras

bataatti-talkkuna-piirasKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

2 dl                      Sulanutta Kymppi Bataattisosetta

150 g                   margariinia (sulana)
2 dl                      sokeria
2 kpl                    kananmunaa
3 dl                     vehnäjauhoja
0,5 dl                  Rantasen talkkunajauhoja
2 tl                     leivinjauhetta
1 tl                     vaniljasokeria
2 rkl                   kaakaojauhetta

n. 5 dl                Marjoja, omenoita, raparperiä...

Vatkaa kananmunat ja sokeri sekä vaniljasokeri. Lisää muut aineet (sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ensin sekaisin). Kaada taikina voidellulle ja korppujauhotetulle piirakkavuoalle (halkaisia n. 27cm). Lisää marjat pinnalle.  Paista yhdistelmäuunissa +175°C n. 30 min.

Bataattinen tiikerikakku

bataatti-tiikerikakkuKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kulhon sisäpuolella, avattava kohta kulhoon pohjaan päin (voi roiskua).

1 dl                      Sulanutta Kymppi Bataattisosetta

200 g                   margariinia
2 dl                      sokeria
3 kpl                    kananmunaa
3 dl                     vehnäjauhoja
2 tl                     leivinjauhetta
1 tl                     vaniljasokeria
2 rkl                   kaakaojauhetta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet (ei kaakaojauhe) taikinaan vuorotellen bataatin kanssa. Ota taikinasta n. kolmasosa ja siivilöi siihen kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaadataikinaa kerroksittain vuokaan niin, että laitat alimmaiseksi vaaleaa taikinaa sitten kaakaotaikinaa ja päälimmäiseksi taas vaaleaa taikinaa. painele kerrokset sekaisin esim. haarukalla, näin saat kakkuun raitoja. Paista yhdistelmäuunissa +175°C n. 35 min.