Puhtaasti Viljasta

Ruoanvalmistus

Bataatti-linssikeitto

Bataatti-linssikeitto on upea ja helppotekoinen ruoka, joka maistuu arkena, mutta myös illanistujaisissa tai juhlahetkessä.

4 annosta
1-2                                           isoa sipulia
3                                              valkosipulinkynttä
1 rkl                                         tuoretta inkivääriä
2 rkl                                         öljyä
850 g                                       Kymppi Bataattisosetta
500 g                                       tomaattimurskaa
2 dl                                          ruokakermaa
2                                             kasvisliemikuutiota
380/230 g                                 punaisia linssejä
                                               mustapippuria myllystä
                                               ripaus juustokuminaa
                                               (suolaa)
Pinnalle:
                                               tuoreita yrttejä

Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota aineksia hetki. Lisää bataattisose, tomaattimurska, ruokakerma, kasvisliemikuutiot ja valutetut punaiset linssit. Mausta mustapippurilla ja juustokuminalla. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.

Bataattimuusi

 

4 annosta

850 g           Kymppi Bataattisosetta
50 g             laktoositonta voita
(½ tl             suolaa)
2 tl               kuivattua rakunaa tai muita yrttejä

Sulata massa pakkauksen ohjeen mukaan kattilassa. Kuumenna sulanut massa kattilassa varovasti kokoajan sekoittaen ettei pala pohjaan. Lisää joukkoon voi, tarvittaessa suolaa ja mausta kuiva yrteillä. Kuumenna n. 10 min. Tarjoile lisäkkeenä liha tai kasvisruoan kanssa.

Bataattimuusi on maistuva ja helppo vaihtoehto perunamuusille. Laktoositon, gluteeniton, kananmunaton ja soijaton.

Tomaattinen bataattikookoskeitto

Kotitaloudet                                            HoReCa

850 g           Kymppi Bataattisosetta          2 kg
½ l               vettä                                     1 l
½ prk(200g)  tomaattimurskaa                  1 prk(400g)
1 prk(400ml) kookosmaitoa                      1 prk(400g)
1 rkl             kuivattua persiljaa                 2 rkl
½ tl              mustapippurijauhetta            1 tl
½ tl              jauhettua inkivääriä               1 tl
n. 1tl            suolaa                                n. 2-3 tl

Sulata bataattisose pakkauksen ohjeen mukaan esim. kattilassa. Sekoita sulaneen bataattisoseen joukkoon kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seosta samalla sekoittaen. Mausta tarvittaessa lisää. Kuivatun persiljan tilalla voi käyttää tuoretta persiljaa runsaasti pilkottuna, myös keiton päällä koristeena.

Keitto on laktoositon, maidoton, gluteeniton, kananmunaton ja soijaton.

Bataatti-valkosipulikeitto

500 g           Kymppi Bataattisosetta
3 dl              vettä
2 kpl            valkosipulin kynsiä
½ tl             juustokuminaa
½ tl             valkopippuria
1 tl              timjamia
180 g          tuorejuustoa (maustamaton)

Sekoita sulaneen bataattisoseen joukkoon vesi, murskatust valkosipulin kynnet ja mausteet. Kiehauta seos ja lisää viimeisenä joukkoon tuorejuusto. Kun tuorejuusto on sulanut keiton joukkoon voit soseuttaa keiton lopuksi hienoksi sauvasekoittimella.

Bataatti-kasvislaatikko

phoca thumb l dsc 0041web600g          Kymppi Bataattisosetta (sulannutta)
1 kpl          paprika
240 g         kesäkurpitsaa
300 g         sipulia
100 g         purjosipulia
1 rkl           öljyä
200g          salaattijuustokuutioita
2 rkl           hunajaa
2 dl            kermaa
3 kpl          kananmunaa
3-4 tl          timjamia
1-2 tl          suolaa
1½ tl          mustapippurirouhetta
1 tl             chilimausteseosta
2 rkl           basilikaa (kuivattuna)
1 tl             paprikajauhetta
1 tl             kasvisliemijauhetta
½ tl            valkopippurijauhetta

Pinnalle:
2 dl            juustoraastetta

Pilko vihannekset suurehkoiksi lohkoiksi ja paista öljyssä pannulla. Lisää mausteet. Lisää bataattisose ja sekoita sekaisin. Kaada uunivuokaan. Lisää salaattijuustokuutiot päälle. Sekoita kerma ja kananmunat ja kaada se vuokaan. Lisää juustoraaste päällimmäiseksi. Paista uunissa +175°C n. 20-30 min.

Bataattiterriini

phoca thumb l bataattiterriini500g          Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
6 kpl          kananmunan keltuaisia
300 g         pakastepinaattia soseena
3-4 rkl        sulatettua voita
1 tl            suolaa
½ tl           valkopippuria
2-3 dl        vehnäjauhoja

Lisää bataattisoseeseen keltuaiset, mausteet ja sulatettu voi. Sekoita hyvin. Vuoraa uunivuoka paistonkestävällä kelmulla. Kokoa kerroksittain vuokaan bataattisosetta ja pinaattisosetta. Peitä vuoka foliolla. Paista uunissa +120°C n. 1h 30 min.

Afrikkalainen bataatti-broilerhöystö

phoca thumb l dsc 0055web(6 hlö:lle)

1 rkl         oliiviöljyä
40 g         voita
30 g         tomaattisosetta
1 tl          punaista currytahnaa
1 tl          paprikajauhetta
½ tl         mustapippurijauhetta
1 tl          kurkumaa
2 tl          suolaa
500 g      broilerin fileesuikaleita (maustamaton)
2 kpl       sipulia
3 kpl       paprikaa
2-3 kpl    valkosipulin kynsiä
2 dl         vettä
900 g      Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
200g       ranskankermaa
koristeeksi tuoretta persiljaa

Kuullota padassa mausteet nopeasti voi-öljyseoksessa. Lisää broileri ja ruskista. Lisää kuutioidut kasvikset. Lisää bataattimassa ja vesi. Haduta n. 15 min. Lisää ranskankerma ja tarkista maku. Koristele tuoreella persiljalla. Tarjoile esim. riisin kera.

Bataattihilloke

phoca thumb l dsc 0031web(esim. juustojen, broilerin ja porsaanlihan kanssa tarjottavaksi)

200g        Kymppi Bataattisosetta (sulatettua)
1 kpl        omenaa
½ tl         raastettua inkivääriä
1 kpl       punasipuli
½ tl        mustapippurirouhetta
ripaus     curry jauhetta
½ tl        suolaa
1 tl         valkoviinietikkaa
2 dl        hillosokeria

Silppua punasipuli pieneksi. Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi. Laita kattilaan kaikki aineet ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 min. Jäähdytä hilloke kylmäksi.

Bataattipihvit

phoca thumb l dsc 0051web(5 hlö:lle)

300 g        Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
1 kpl         sipuli
ripaus       punaista tuoretta chiliä
½ tl          mustapippurirouhetta
½ tl          suolaa
½ dl         tuoretta persiljaa
1-2 kpl     valkosipulin kynsiä
½ dl        kermaa
2 ½ dl      korppujauhoja
2 kpl        kananmunaa

Jauhotus:
1 dl        korppujauhoja
1 tl         paprikajauhetta
1 tl         suolaa

Sekoita kulhossa bataattisose, kerma, korppujauhot, mausteet ja kananmunat. Anna massan turvota n. 10 min. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota sipulit ja chili pienessä määrässä öljyä. Sekoita Bataattisose ja sipuli-chiliseos keskenään. Lisää massaan silputtu persilja. Muotoile pihvit kostutetuin käsin ja jauhota pihvit jauhotusseoksella. Paista pihvit miedolla lämmöllä voin ja öljyn seoksessa. Paistoaika n. 5-7 min / puoli. Tarjoile pihvit esim. kermaviiliyrttikastikkeella.

Bataatti-vuohenjuustolasange (lihaton)

phoca thumb l dsc 0054web(8 hlö:lle)

250 g        lasangelevyjä
400 g        vuohenjuustoa

Kasvishöystö:
2 rkl         oliiviöljyä
40 g         voita
200 g       herkkusieniä (tuore)
1 kpl        sipuli
2-3 kpl     valkosipulin kynsiä
250 g       kesäkurpitsaa
600 g       Kymppi Bataattisosetta (sulatettuna)
50 g        tomaattipyrettä
4 dl         vettä
1 tl         suolaa
1 tl         basilikaa (kuiva)
½ tl        mustapippurirouhetta

Juustokastike:
65 g       voita
1 dl        vehnäjauhoja
1l 3dl     maitoa
200 g    juustoraastetta
½ tl      suolaa
           valkopippuria ripaus

Päälle:
70 g     juustorastetta

Valmista ensin kasvishöystä. Kuullota padassa oliiviöljy-voi seoksessa viipaloidut herkkusienet sekä sipuli, lisää viipaloidut kesäkurpitsat ja kuullota vielä hetki. lisää hienonnetut valkosipulit, bataattisose, tomaattipyre, vesi ja mausteet. Hauduta n. 10 min.
Valmista juustokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Lisää lämmin maito ja keitä hiljalleen n. 5 min. Lisää juustoraaste ja mausta.

Kokoa lasange uunivuokaan. Levitä pohjalle juustokastiketta, asettele päälle lasangelevyt. Seuraaviin kahteen kerrokseen, laita kasvishöystöä, vuohenjuustoviipaleita ja viimeiseksi lasangelevyt. Viimeiseen kerrokseen levitä juustokastike ja -raaste. Paista +170°C uunissa n. 40 min.

Bataattikroketit

phoca thumb l bataattikroketit(32 kpl)

500g      sulanutta Kymppi Bataattisosetta
3-4 kpl   kananmunan keltuaisia
8 dl       vehnäjauhoja
1 dl       parmesanjuustoa
1,5 tl     suolaa
0,5 tl     mustapippuria

Leivitys:
500g     corn flakes muroja

Uppopaisto:
            rypsiöljyä

Sulata bataattisose ohjeen mukaan. Lisää joukkoon keltuaiset. yhdistä kuivat aineet ja juustoraaste. Yhdistä jauho-juustoseos massan joukkoon ja mausta. Anna taikinan seistä kylmässä n. 30 min. Muotoile taikinasta n. 60 g painoisia palloja. Kierittele pallot murskatussa muroissa. Uppopaista öljyssä.

Tarjoile lisäkkeenä tai erilaisten dippien kanssa.

Sellerinen Bataatti-makaronivuoka

bataatti-sellerinen-makaronivuokaKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus astian sisäpuolella, avattava kohta astian pohjaan päin (voi roiskua).

Sulaneen massan joukkoon lisätään

200 g                   varsiselleriä
4 dl                      juustoraastetta
15 dl                    makaronia (raakoja)
1 kg                     jauhelihaa
paistamiseen         voita tai öljyä
4 kpl                    kananmunia
1 rkl                     suolaa

päälle                  korppujauhoja

Sipuli hienonnetaan ja paistetaan pannulla jauhelihan kanssa. Varsisellerit viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi. Makaronit keitetään runsaassa vedessä n. 8-10 min. siivilöidyt makaronit, bataattisose sekä muut aineet sekoitetaan keskenään ja seos kaadetaan GN vuokaan. Päälle ripotellaan korppujauhoja.

Paistetaan yhdistelmäuunissa +175°C n. 60 min.

Maltainen juusto-bataattivuoka

bataatti-maltainen-bataattisoselaatikkoKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus astian sisäpuolella, avattava kohta astian pohjaan päin (voi roiskua).

Sulaneen massan joukkoon lisätään

40 g                    Tuoppi Kaljamallasta
200 g                   juustoraastetta

päälle                  korppujauhoja

Sekoitetaan ainekset keskenään, pinnalle ripotellaan korppujauhoja.
Paistetaan esim. ½ GN vuoassa yhdistelmäuunissa +175°C n. 50-60 min.

Jauheliha-Bataattisoselaatikko

bataatti-jauheliha-bataattisoselaatikkoKuori 2kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus astiaan sisäpuolella, avattava kohta astian pohjaan päin (voi roiskua).

Sulaneen massan joukkoon lisätään

800 g                   jauhelihaa
2 kpl                    silpulia
paistamiseen         voita tai öljyä


4 kpl                    kananmunaa
2-4 tl                   suolaa
4 tl                     paprikajauhetta

päälle                  juustoraastetta

Kuori ja silppua sipuli. Sipuli ja jauheliha paistetaan öljytyllä (tai voi) pannulla. Sekoitetaan jauheliha, bataatti, kananmuna ja mausteet hyvin keskenään, pinnalle ripotellaan juustoraastetta.
Paistetaan esim. ½ GN vuoassa yhdistelmäuunissa +175°C n. 50-60 min.

Bataatti-juustomureke

bataatti-juustomurekeKuori 2 kg:n pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan astiaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus astian sisäpuolella, avattava kohta astian pohjaan päin (voi roiskua).

Sulaneen massan joukkoon lisätään

2 dl                      Rantasen Talkkunajauhoa
10 kpl                  kananmunaa
8 dl                     juustoraastetta
n. 4 tl                 mustapippurijauhetta

Sekoitetaan ainekset keskenään hyvin ja kaadetaan massa esim. ½ GN vuokaan ja paistetaan yhdistelmäuunissa +175°C n. 45 min.

Jokirapu-bataattikeitto

bataatti-jokirapukeittoKuori pakkaus jäisen massan ympäriltä ja laita massa sulamaan kattilaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kattilan sisäpuolella, avattava kohta kattilan pohjaan päin (voi roiskua).

850g                    Kymppi Bataattisose 850g (sulanutta massaa)

5 dl                      vettä
5 dl                      kuohukermaa
2prk (340g)          Jokirapuja suolaliemessä (kaada suolaliemi pois)
2 dl                     Aurajuustomurua
runsaasti              Hienonnettua tuoretta tilliä.

Sekoitetaan hyvin ja kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, lisää katkaravut vasta kun keitto on kiehahtanut.

Bataattikeitto

bataatti-porkkanavuohenjuustokeittoKuori pakkaus jäisen  2kg massan ympäriltä ja laita massa sulamaan kattilaan. Anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. TAI laita pakkaus kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2h. Avaa pakkaus kattilan sisäpuolella, avattava kohta kattilan pohjaan päin (voi roiskua).

Sulaneen massan joukkoon lisätään 8-10 dl vettä ja 4 dl kermaa. Sekoitetaan hyvin ja kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, suolaa maun mukaan. Voit lisämaustaa keittoa haluamillasi mausteilla ja juustoilla. HUOM! Jos valmistat keiton 850g pakkauksesta lisää vettä 4dl ja kermaa 2dl.

Kymppi Bataattilaatikko (2kg raakapakaste)

"Kuori" pakkaus jäisenä/kohmeisena ja laita jäinen/kohmeinen massa sulamaan paistovuokaan tai tee jäiseen pakkaukseen viilto ja laita pakkaus laakeaan astiaan (nestettä voi valua sulaessa), anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. Avaa pakkaus kokonaan haluamaasi paistoastiaan. TAI: Laita pakkaus ilman viiltoa kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2 h. Avaa pakkaus vuoan yläpuolella, avattava kohta vuokaan päin (voi roiskua).

1. Ohje on yhteen GN vuokaan (65mm x 1/1)

3 tai 4 Kymppi Bataattisosetta (6-8 kg). Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 1,5 - 2 h.


2. Ohje yhteen 1/2 GN vuokaan (65 mm)

1 - 1 1/2 pötköä Kymppi Bataattisosetta (2-3 kg). Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 1 h.