Puhtaasti Viljasta

Hernekeitot

Hernekeittovihis uunipellillä

Perinteinen uunipellillinen lihapiirakkaa on mahdollista tehdä myös kasvisversiona, Herkullisen pohjan täytteelle saa Kymppi Kasvishernekitosta.

1 prk      Kymppi Kasvis herneittoa
1 dl         riisiä / ohraa
200 g     Champ herkkusieniä
½           purjoa
3 kpl      valkosipulinkynttä
               suolaa
               mustapippurijauhetta
4 oskaa  tuoretta meiramia

2 pkt (á 500g)   voitaikinaa tai lehtitaikinaa
1 kpl                   kananmuna (voiteluun)

 

Keitä riisi tai ohra pakkauksen ohjeen mukaan. kuutioi porkkanat, siivuta tuoreet herkkusienet sekä purjo ja hienonna valkosipulit. Kuullota porkkanat, purjo ja valkosipuli nopeasti kuumalla pannulla. Paista sienet niin että niiden nesteet lähtevät irtoamaan. Sekoita kaikki kasvikset, hernekeitto ja riisi/ohra. Mausta suolalla pippurilla ja meiramilla.

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan, kauli tai asettele valmiiksi kaulittu (puolet) taikina n. uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päälle. Levitä päälle täyte (jätä reunoille n. pari cm tyhjää). Kauli toinen taikina tai asettele toiset kaulitut levyt kanneksi täytteen päälle. Liimaa reunat yhteen kananmunalla ja painele ne tiiviisti yhteen, siisti reunat taikinapyörällä tai veitsellä. Ylijääneestä taikinasta voi muotoilla koristeita piirakan päälle. Pistele kanteen ilmareikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla. Paista 225°C uunissa kauniin ruskeaksi n. 20-25 min.

Hernekeittorösti

Kymppi Kasvishernekeitosta valmistat helposti maukkaita kasvisröstejä. Hernekeitto toimii hyvänä sidosaineena porkkanalle ja perunalle. Röstit toimii joko pääruokana tai esim. lihan ja kalan lisukkeena.

1 prk       Kymppi Kasvis herneittoa
4 kpl       isoa perunaa
2 kpl       porkkanaa
½           purjosipulia
½           sitruunan mehu
              suolaa
              mustapippuria
              rypsiöljyä

 

Suolaa raastettu peruna ja porkkana ja viipaloitu purjo, anna nesteiden irrota vähintään 10 min. Purista kasviksista mahdollisimman paljon nestettä pois ja sekoita niiden joukkoon Kymppi Kasvishernekeitto ja puolikkaan sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla, muotoile ohuiksi pihveiksi ja paista öljyn kanssa pannulla keskilämmöllä n. 10 min / puoli (kunnes peruna on kypsää. Käännä pihvit varoivasti jotta ne pysyvät kasassa.

Tarjoile esim. salaatin tai paistetun munan kera. Röstit sopivat myös lisukkeeksi kalalle ja lihalle.

Mausteiset hernepyörykät

Mausteiset hernepyörykät valmistuvat helposti hurmaten mausteisuudellaan. Tarjoile pyörykät soijadipin sekä paistetun riisin kera ja nauti aasialaisesta makumaailmasta.

Kymppi Kasvis herneittoa pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna
1 kpl       sipulia kuutiona
2 kpl       valkosipulinkynttä hienonnettuna
runsaasti tuoretta korianteria
0,5 tl       chilijauhetta
0,5 tl       curryjauhetta
0,5 dl      vehnäjauhoa
1 dl         korppujauhoja
2 dl         seesaminsiemeniä
              rypsiöljyä

Soijadippi:
0,5 dl      ketsuppia
0,5 dl      Hoisin-kastiketta
0,5 dl      soijakastiketta
1 rkl        hunajaa
0,5 dl      korianteria
200 g      maustamatonta jugurttia

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä n. 5 min. Lisää hinonnettu korianteri, chili ja curry. Jatka kuullottamista miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15 min. Jäähdytä. Lisää joukkoon jauhot ja kasvishernekeitto ja vaivaa käsin tasaiseksi massaksi ja anna maustua 15 min.

Valmista sillä aikaa soijadippi lisäämällä kulhoon ketsuppi, Hoisin-kastike, soijakastike, hunaja ja hienonnettu korianteri. Sekoita tasaiseksi.

Pyöritä kostytetuilla käsillä taikinasta pyöryköitä ja paista ne öljyssä paistinpannulla rapeiksi. Paiston jälkeen koristele pyörykät pyörittämällä ne seesaminsiemenissä. Tarjoa pyörykät maustamattoman jugurtin ja soijadipin kera.

Kesäinen hernekeitto

Kesäinen hernekeitto maistuu nimestä huolimatta ympärivuoden. Se saa kauniin vihreän värinsä tuoreesta pinaatista. Hernekeitto on helppo ja nopea valmistaa. Voit koristella keiton vaahdotetulla ranskankermalla.

Kymppi Perinteistä hernekeittoa tai Kasvis herneittoa pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna
(2 annosta)
4 dl     kasvislientä
200 g  pakasteherneitä
1 rs     pinaattia (n. 100g)

Laita hernekeitto kattilaan ja lisää vesi. Sekoita ja anna kiehua. Lämmitä toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi, lisää herneet anna lämmetä kiehuvaksi. Kaada kasvisliemi ja herneet tehosekoittimeen ja sekoita hetki, lisää pinaatti ja sekoita tasaiseksi pyyreeksi. juuri ennen tarjoilua lisää kuuma hernekeitto tehosekoittimeen ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi keitoksi. Tarjoa esim. vaahdotetun ranskankerman kera.

Kasvishernekeitto härkiksellä

Kasvisruoan ystävät voivat yhdistää Kymppi kasvishernekeittoa ja härkistä tai nyhtökauraa.

Kymppi Kasvis hernekeittoa pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna
(2 annosta)
Lisäksi:
tuoretta meiramia
1 rkl-2 rkl sinappia
100g Härkistä tai Nyhtökauraa

Laita perinteinen hernekeitto kattilaan ja lisää vesi. Sekoita ja anna kiehua. Pieni tuore meirami. Lisää se ja sinappi sekä Härkis tai Nyhtökaura keiton joukkoon, sekoita ja anna kiehua.

Savuporo hernekeitto

Hieman tyylikkäämmän version hernekeitosta saat kun maustat perinteisen Kymppi hernekeiton kylmäsavupororouheella ja lisäät nokareen sulatejuustoa mukaan.

Kymppi Perinteistä Hernekeittoa pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna
(2 annosta)
Lisäksi:
1 dl  kylmäsavupororouhetta
50 g sulatejuustoa

Laita perinteinen hernekeitto kattilaan ja lisää vesi. Sekoita ja anna kiehua, lisää joukkoon kylmäsavupororouhe, sekoita ja anna kiehua. Lisää lopussa vielä joukkoon sulatejuusto ja anna sen sulaa joukkoon.

Palvihernekeittoa ja ruisleipää

Palvihernekeitto maistuu ihanalta sellaisenaan, mutta suorastaan erinomaiselta kun paloittelet joukkoon ruisleipää tai voilla voideltua ruisleipää.

Kymppi Palvihernekeittoa pakkauksen ohjeen mukaan valmistettua
(2 annosta)
Lisäksi:
2 ruisleipäviipaletta
(voita)

Laita Palvihernekeitto kattilaan ja lisää vesi. Sekoita ja anna kiehua, kunnes keitto on tasaista ja kuumaa. Voitele leipäviipaleet ja paloittele pieniksi paloiksi. Tarjoa hernekeiton lisänä.