Puhtaasti Viljasta

Laihian Mallas

Sisarussämpylät

1 prk maitorahkaa
2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
½ rkl suolaa
¾ dl hunajaa/siirappia/sokeria
2 dl Rantasen Talkkunajauhoja
7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita osa vehnäjauhoista löysäksi taikinaksi ja lisää talkkunajauhot joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa margariini.

Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pellin pituista tankoa ja nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. Leikkaa tangot saksilla paloiksi siten, että tanko jää kiinni pohjalta. Kohota. Ripottele pinnalle talkkunajauhoja ja paista 200 °C:ssa noin 25 min.

Talkkunainen Raparperi-Marjapiirakka

Pohja:
1 dl sokeria
75-100 g margariinia
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Rantasen talkkunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia


Vaahdota sokeri ja margariini. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle (Ø 24 cm).

Täyte:
marjoja, raparperinpaloja, omenaa (5 dl)
1 prk creme fraiche (kermaviili)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl Rantasen talkkunajauhoja


Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte marjojen/raparperipalojen päälle.

Paista piirakkaa 180°C noin 45 min.

Syysleipä 3 kpl

5 dl vettä
1 dl Tuoppi-kaljamaltaita
3 dl sokeroitua puolukkasurvosta tai omenasosetta
75 g hiivaa
2 tl suolaa
½ dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
14 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Voiteluun: ½ dl vettä + ½ dl siirappia

Sekoita maltaat veteen ja keitä noin 15 minuuttia (tai hyödynnä kotikaljan valmistuksessa syntynyt mallasmäski ja lisää tarvittaessa vettä/kotikaljaa).

Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, puolukkasurvos ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää voi. Kohota. Leivo taikinasta 3 leipää. Kohota ja leikkaa ristiviilto kohonneisiin leipiin. Paista 175 °C:ssa noin 45 min. Voitele lämpiminä siirappivedellä.

Talkkunajälkkäri

1 prk rahkaa
2 – 2,5 dl kermaa/vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl Rantasen talkkunajauhoa
2 – 5 dl marjoja maun mukaan
(puolukka, mustikka, mansikka yms.)
½ - 1½ dl fariinisokeria/sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita rahka, sokerit ja talkkunajauhot. Lisää viimeisenä marjat kokonaisina tai soseena huolellisesti sekoittaen. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana. Talkkuna sopii hyvin jugurttiin, viiliin tai piimään sekoitettuna. Lisäksi marjoja tai hedelmiä.

Maltaiset Sämpylät

4 dl vettä, maitoa tai piimää
50 g hiivaa
5 dl mallasmäskiä
(vinkki: hyödynnä kotikaljan valmistuksessa
syntynyt kaljamallasmäski)
2 tl suolaa
75 g sulatettua margariinia
1 dl siirappia
1 – 1,5 kg vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, margariini ja mallasmäski sekä lopuksi vehnäjauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä, jonka jälkeen leivo sämpylöitä tai leipiä. Anna kohota. Paista 225 °C:ssa noin 15 min.

Hapankaalipossu Kaljassa

250 – 300 g porsaanfile
80 – 100 g hapankaalta
2 dl kotikaljaa
2 dl lihalientä
1 dl kermaa
1,2 dl smetanaa tai ranskankermaa
2 rkl ohrakasta
mustapippuria, suolaa, hunajaa

Leikkaa file leikkeleiksi ja nuiji ne kevyesti. Sivele leikkeleen pinta ohuelti hunajalla ja mausta pippurilla sekä suolalla. Levitä hapankaali tasaisesti koko leikkeleelle. Rullaa leikkeleet kääryleiksi, kiinnitä coctailtikuilla ja ruskista nopeasti pannulla. Laita kääryleet uunivuokaan ja kaada lihaliemi-kotikalja päälle.

Hauduta 175-asteisessa uunissa n. 30 min. Poista kääryleistä tikut, siivilöi liemi kattilaan ja lisää kiehuvaan liemeen kerma, johon on sekoitettu ohrakas. Anna kiehahtaa ja lisää smetana. Tarkista maku. Kaada kastike kääryleiden päälle ja pidä uunissa vielä 30 – 40 min.

Kaljamallasleipä

Juuri:
7 dl kotikaljaa tai vettä
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja

Taikina:
½ dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
3 tl suolaa
11- 12 dl vehnäjauhoja


Voiteluun: ½ dl vettä + ½ dl siirappia

Kiehauta kotikalja ja sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauhot. Anna taikinajuuren imeltyä pyyhkeen alla noin 3 tuntia. Liuota kädenlämpöisen veden sekaan hiiva ja lisää se taikinaan. Sekoita taikinan joukkoon siirappi ja suola.

Alusta taikinaan jauhot vähitellen, ettei taikinasta tule liian kovaa. Kohota taikina lämpimässä pyyhkeen alla. Vaivaa taikina uudelleen ja leivo haluamasi muotoiset leivät tai sämpylöitä. Kohota uudelleen. Paista 175 °C:ssa noin 30 min, voitele paiston aikana tai paiston jälkeen siirappivedellä.