Puhtaasti Viljasta

Mämmit

Kymppi Mämmi-kerrosjugurtti



200 g         Kymppi mämmiä
2 dl            maustamatonta jugurttia
100 g         maustamatonta tuorejuustoa
2 dl            kuhukermaa

Vaahdota kerma. Sekoita puolet kermavaahdosta ja mämmi keskenään. Sekoita toinen puoli kermevaahtoa, jugurtti ja tuorejuusto keskenään. Annostele kulhoihin tai laseihin kerroksittain jugurtti-tuorejuusto-kermaseosta ja mämmi-kermaseosta.

Kymppi Mämmi-suklaakakku

 200 g          margariinia tai voita
  2 dl           sokeria
3 kpl           kananmunia
  3 dl           Kymppi-mämmiä
120 g/1,5 dl tumma suklaarouhetta
0,5 dl          100% sitruunatäysmehua
  3 dl           vehnäjauhoja
   2 tl           leivinjauhetta


Voitele kakkuvuoka sulatetulla margariinilla tai voilla ja ripotele pintaan korppujauhoja.
Vatkaa pehmeä margariini/voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten.
Lisää mämmi, suklaarouhe ja sitruunanmehu ja vatkaa tasaiseksi.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhot siivilän läpi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Nostele taikina vuokaan ja paista +175°C n. 50-60 minuuttia uunin keskitasolla.

Kymppi Maltaiset Lihapyörykät

mammi-lihapullat500g jauhelihaa (sika-nauta)
1 dl Kymppi-mämmiä
1 kpl sipuli (pieni)
½ dl korppujauhoa
1 dl kermaa
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria


Hienonna sipuli (halutessasi voit kypsentää hienonnetun sipulin mikroaaltouunissa 2-3 minuuttia täydellä teholla). Sekoita korppujauho kermaan ja anna turvota n. 10 min. Sekoita muut aineet kerma-korppujauhoseokseen ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne pannulla tai uunissa +225°C n. ½h. Tarjoile esim. perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

*Vinkki: Voit myös tehdä taikinasta pihvejä ja jauhelihana voit käyttää riista jauhelihaa.

Kymppi Mämmishot

mammi-shotti½ rasiaa Kymppi-mämmiä
appelsiinituoremehua
votkaa tai viskiä
kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Kaavi mämmi rasiasta kattilaan. Notkista se appelsiinituoremehulla (mitä aidompaa appelsiinimehua käytät, sitä parempi lopputulos). Lämmitä hitaasti, ÄLÄ keitä. Lisää votkaa tai viskiä maun mukaan. Vatkaa kerma tai vaniljakastike löysäksi vaahdoksi. Annostele mämmi shot-laseihin ja valuta päälle ohut kerros kerma- tai vaniljavaahtoa.

Kymppi Mämmipasha

mammi-pashaAsiakaspalauteresepti Veikko Koppiselta

1 kpl kananmuna
100g (n. 1 dl) sokeria
100g voita
1 purkki (100g) smetanaa
1 purkki (250g) maitorahkaa
3 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa
250 g Kymppi-mämmiä


Valuta rahkasta neste esim. siivilässä. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää kaikki muut ainekset joukkoon paitsi kerma. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä ainekset hyvin sekoittaen. Vuoraa pashamuotti, kahvisuodatin tai siivilä kostutetulla sideharsolla. Kumoa seos muottiin. Laita muotin päälle pieni paino ja muotin alle astia johon ylimääräinen neste valuu. Anna jähmettyä / valua vuorokausi jääkaapissa. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele esim. hedelmäsäilykekuutioilla ja mantelilastuilla sekä kermavaahdolla.

Kymppi Mämmiä ja mansikoita

mammia-ja-mansikoitaAsiakaspalauteresepti Anniina Ala-Kitulalta

Kymppi-mämmiä
Pakaste mansikoita
(sokeria)
(kermaa tai maitoa)

Sulata mansikoita mikrossa haluamasi määrä. Annostele mämmi tarjoiluastiaan, kaada päälle mansikoita ja sulamisessa syntynyttä "mansikkamehua". Halutessasi voit maustaa annoksen vielä sokerilla ja kermalla tai maidolla.

Kymppi Mämmirahka

mammi-rahka2 dl Kymppi-mämmiä
1 purkki (250g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
½ - 1 dl puolukoita
sokeria



Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon mämmi, puolukat ja kermavaahto. Mausta sokerilla maun mukaan.

*Vinkki; Voit käyttää puolukoiden asemasta myös sitruunan- tai appelsiininmehua n. 2rkl.

Kymppi Mämmimarmeladi

mammi-marmeladi1 rasia (700g) Kymppi-mämmiä
30g (6rkl) liivatejauhetta
TAI
24 kpl liivatelehtiä
4 rkl appelsiinimarmeladia

Liota liivatejauhe 3dl kylmässä vedessä TAI liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. Kaavi mämmi rasiasta mikronkestävään muovikulhoon ja kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla n. 3-5 minuuttia. Lisää mämmiin appelsiinimarmeladi ja liotetut liivatteet (jauhe tai lehdet). Kaada mämmimassa takaisin mämmirasiaan ja pane kansi päälle. Laita rasia jääkaappiin vähintään 3:ksi tunniksi tai yön yli. Kumoa jähmettynyt mämmi esim. leivinpaperille. Leikkaa marmeladi kuutioiksi ja sokeroi kuutiot.

Kymppi Mämmikonjakkihyytelö

mammi-konjakkihyytelo5 dl Kuohukermaa tai (Kuohukermaa 3dl, maitoa 2 dl)
1 kpl Kananmuna
5 kpl Liivatelehtiä
0,5 dl Tomusokeria
2 dl Kymppi-mämmiä
3 rkl Konjakkia
Koristeeksi: Kermavaahtoa

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Sekoita kerma, (maito), kananmuna ja tomusokeri sekä liotetut liivatelehdet. Kuumenna seosta vesihauteessa kunnes se hieman sakenee.

Jäähdytä hieman ja sekoita joukkoon mämmi ja konjakki. Annostele annosmaljoihin ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Koristele kermavaahdolla.

Kymppi Mämmipirtelö

mammi-pirtelo

150 g Vaniljajäätelöä
250 g Kymppi-mämmiä
3,5 dl Maitoa

Vatkaa kaikki aineet hyvin tehosekoittajalla tai vatkaimella sekaisin.

Nautitaan kylmänä.

Kymppi Mämmivaniljamalja

mammi-vanilijamalja1,25 dl Vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
350 g Kymppi-mämmiä
0,4 dl Appelsiinimarmeladia

Vaahdota vaniljakastike. Laita annosmaljan pohjalle mämmiä, sitten teelusikallinen appelsiinimarmeladia ja päälle vaahdotettua vaniljakastiketta.

Koristele annos nokareella appelsiinimarmeladia ja esim. sitruunamelissanlehdellä.

Vihje: voit myös sekoittaa kaikki ainekset huolimattomasti keskenään, jolloin seos jää raidalliseksi.

Kymppi Mämmijuustokakku

mammi-juustokakku225 g Kaurakeksiä
150 g Margariinia tai voita
5 dl Kermaa
2 rkl Sokeria
5 kpl Liivatelehtiä
2-3 dl Kymppi-mämmiä

Pinnalle: puolukoita ja sokeria

Hyytelökiille:

1,5 dl Vettä
1,0 dl Hyytelösokeria

Murenna kaurakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele keksiseos irtopohjaisen vuoan pohjalle.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, lisää joukkoon sokeri ja mämmi.

Sulata liivatteet pienessä vesitilkassa mikroaaltouunissa ja lisää kerma-mämmiseokseen. Levitä seos keksipohjan päälle.

Anna hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa. Lado jäiset puolukat kakun pinnalle ja ripottele sokeria päälle, valmista kiille: Sekoita hyytelösokeri kylmään veteen. Kiehauta ja anna kiehua noin ½ minuuttia. Ota kattila levyltä ja jäähdytä muutama minuutti. Levitä hyytelö marjojen päälle lusikalla tai siveltimellä. Anna kiilteen hyytyä pari tuntia kylmässä.

Tarjoa viileänä.
VINKKI: Voit käyttää kerman tilalla vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, jolloin ei tarvitse lisätä sokeria.

Kymppi Mämmikastike jäätelölle ja marjoille

mammi-kastike-marjoille0,5 rasia (n. 350 g) Kymppi-mämmiä
3 dl Maitoa
0,5 dl Sokeria
1 tl Vanilliinisokeria
0,5-1dl Marmeladia, esim.
mustikkamarmeladia,
puolukkamarmeladia
appelsiinimarmeladia

Sekoita kaikki aineet vatkaimella hyvin sekaisin ja nauti
esim. vaniljajäätelön kanssa tai suomalaisten marjojen
kera.

Kymppi Mämmijäätelö

mammi-jaatelo1 rasia Kymppi-luomumämmiä tai perinteistä Kymppi-mämmiä (700 g)
1 litra vaniljakermajäätelöä

Koristeluun: Kermavaahtoa

Anna jäätelön pehmetä hetki huoneenlämmössä. Tyhjennä mämmirove sekoituskulhoon ja vatkaa mämmiä
sähkövatkaimella kunnes se on kuohkeaa.

Lisää puolisulanut jäätelö vähin erin mämmin joukkoon jatkuvasti vatkaten. Siirrä mämmi-jäätelöseos kakku- tai jäädykevuokaan, peitä alumiinifoliolla ja pakasta n. 1 vrk. Ennen tarjoilua pidä jäädykeastian reunoja hetki kuumassa vedessä. Reunat sulavat ja jäädyke on helppo kumota astiasta tarjoilualustalle.

Koristele kermavaahdolla ja tarjoile jälkiruokana esim. puolukkahillon kera.

Kymppi Mämmipikkuleivät

mammi-piparit-ja-muffinit2,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g margariinia tai voita
120g (1,5 dl) fariinisokeria
1 kpl kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 dl mariannerouhetta
1 dl Kymppi-mämmiä



Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Vatkaa margariini/voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää mämmi ja jauhot ja lopuksi mariannerouhe.

Nostele taikinasta kekoja leivinpaperilla päällystetylle pellille (jätä runsaasti leviämistilaa kekojen ympärille). Paista +200°C n. 12 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ja koristele tomusokerilla tai tomusokerikuorrutteella.

Kymppi Mämmimuffinssit

mammi-muffinit50g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1 - 1,5 dl Kymppi-mämmiä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa


Laita uuni kuumenemaan 190°C:een. Sulata margariini tai voi ja anna jäähtyä. Vaahdota sokeri ja kananmuna kulhossa, lisää mämmi joukkoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhot vuorotellen maidon/kerman kanssa kulhoon. Lopuksi lisää sulatettu margariini tai voi joukkoon. Nostele taikinaa muffin vuokiin. Paista n. 20 minuuttia uunin keskitasolla. Koristele tomusokerilla.

*Vinkki; Helpottaaksesi annostelua vuokiin, laita taikina esim. minigrip pussiin, leikkaa pussin kulmaan aukko ja purista siitä sopiva määrä taikinaa muffinvuokaan.

Kymppi Rukiiset Letut

mammi-rukiiset-letut6 dl maitoa
2 kpl kananmunia
1,5 dl Kymppi-mämmiä
3,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
20 g (sulaneena) margariinia tai voita
TAI
3 rkl juoksevaa margariinia


Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki, lisää muut aineet ja anna taikinan turvota vähintään ½ tuntia. Paista pieniä tai suuria lettuja.

*Vinkki: Tarjoile kermavaahdon ja puolukka- tai omenahillon kera.

Kymppi Mämmivuokaleipä

mammi-vuokaleipa5 dl Vettä
1 paketti (50 g) Hiivaa
0,5 pakettia (n. 350 g) Kymppi-mämmiä
1 rkl Suolaa
0,5 dl Pellavansiemeniä
n. 12 dl Vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mämmi ja pellavansiemenet sekä suola, sekoita. Lisää vehnäjauho vähin erin koko ajan taikinaa vaivaten.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä n. 1 h.

Paista uunin alatasolla +225°C n. 1 h. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Vinkki: voit laittaa kohotetun taikinavuoan pakkaseen ja paistaa sen silloin kun tarvitset lämmintä leipää.

Kymppi Mämmisämpylät

mammi-sampylat5 dl Vettä
50 g Hiivaa
0,5 pakettia (350g) Kymppi-mämmiä
0,5 rkl Suolaa
2 dl Kaurahiutaleita
n. 14 dl Vehnäjauhoja
1 dl Juoksevaa margariinia (tai voita tai
margariinia n. 1dl sulatettuna)

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mämmi ja kaurahiutaleet sekä suola, sekoita. Lisää vehnäjauhot ja rasva vähin erin koko ajan taikinaa vaivaten. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Leivo taikinasta pyöreitä tai soikeita sämpylöitä ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa. Kohotuksen jälkeen halutessasi voit voidella sämpylät vedellä ja ripotella pinnalle siemeniä tai kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla +225°C n. 15 min.

Kymppi Mämmikääretorttu

mammi-kaaretorttuValmista kääretorttupohja

Taikina
:
5 kpl Kananmunaa
2 dl Sokeria
1 dl Perunajauhoja
2 tl Leivinjauhetta


Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää sihdin läpi munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista vaaleanruskeaksi +225°C n. 7 min. Kumoa jäähtymään voi- tai leivinpaperille, jolle on siroteltu sokeria.

Vaniljakiisseli:
1 kpl Kananmuna
2 dl Sokeria
1 dl Vettä
1 rkl Perunajauhoja
1 tl Vanilliinisokeria
100 g Voita tai margariinia
1-2 dl Kymppi-mämmiä

Vatkaa kattilassa kananmuna, lisää sokeri. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja lisää kattilaan. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa; jäähdytä kiisseli. Mausta vanilliinisokerilla. Sekoita huoneenlämmössä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisää jäähtynyt kiisseli pieninä erinä voivaahdon joukkoon. Lisää Kymppi-mämmi kiisseliin. Levitä täyte torttulevylle ja kiedo rullalle. Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Kymppi Mämmipullat

mammi-pullatTaikina:
2 dl vettä
40 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
½ tl kardemummaa
1 kpl kananmuna
200 g Kymppi -mämmiä
n.10 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja mämmi, sekoita. Lisää vehnäjauho ja sulatettu rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa.

Pikkupullat:

Jaa kohonnut taikina n. 60g paloihin ja pyörittele pullat. Kohota ne leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä peitettynä esim. kelmulla tai puuvilla kankaalla. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pullien pinnalle esim. raesokeria tai mantelirouhetta, voit myös laittaa pinnalle voinokareen ja sen päälle hienoasokeria, jolloin saat voisilmäpullia. Paista uunin keskitasolla +225°C n. 15 min.

Sydänpullat:

Kaulitse kohonnut taikina levyksi. Ota sydänmuotilla sydänpullia. Anna kohota uunipellin päällä lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele kananmunalla ja laita sydämen keskelle esim. mustikkamarmeladinokare. Paista +225°C n. 10 min.

Pitko:

Jaa kohonnut taikina osiin ja muotoile ne pitkiksi tangoiksi, letitä tangot ja kohota lämpimässäpaikassa peitettynä. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle esim. raesokeria tai pähkinärouhetta.

Kymppi Puolukka mämmipullakierteet

mammi-pullatKymppi-mämmipullataikinasta saat herkullisia pikkupullia, sydänpullia ja pitkoja.

2 dl Vettä
40 g Hiivaa
1 dl Sokeria
1 tl Suolaa
0,5 tl Kardemummaa
1 kpl Kananmuna
200 g Kymppi-mämmiä
n.10 dl Vehnäjauhoja
100 g Margariinia tai voita


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, (kardemumma), kananmuna ja mämmi, sekoita. Lisää vehnäjauho ja sulatettu rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa.

Taikinasta saat:

Pikkupullat
Jaa kohonnut taikina n. 60 g paloihin (taikinasta tulee n. 20 kpl) ja pyörittele pullat kohoamaan pellille. Peitä pullat kelmulla tai puuvillakankaalla kohotuksen ajaksi. Kun pullat ovat kohonneet, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle esim. raesokeria. Voit myös laittaa pinnalle voinokareen ja sen päälle hienoa sokeria, jolloin saat voisilmäpullia. Paista uunin keskitasolla +225°C n. 15 min.

Sydänpullat
Kaaviloi kohonnut taikina levyksi. Ota sydänmuotilla sydänpullia. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele kananmunalla ja laita sydämen keskelle esim. mustikkamarmeladinokare. Paista uunin keskitasolla +225°C n. 10 min.

Pitko
Jaa kohonnut taikina osiin ja muotoile osat pitkiksi tangoiksi. Letitä 3 tai 4 pitkää tankoa lettipitkoksi. Peitä pitkot kelmulla tai puuvillakankaalla kohtuksen ajaksi. Voitele kohonneet pitkot kananmunalla ja ripottele päälle runsaasti raesokeria. Paista uunin keskitasolla +200°C n. 15-20 min.