Puhtaasti Viljasta

Perunalaatikot

Jauheliha-perunasoselaatikko

4 annosta

25 g         voita
400 g       jauhelihaa
1             sipuli hienonnettuna
½ tl         suolaa
1 tl          paprikajauhetta
850 g       Kymppi Perunalaatikko-sosetta
2             munaa
1-2 tl       kuivattua rakuunaa
Pinnalle:
              nokare voita

Sulata Kymppi Perunalaatikko-sose pakkauksen ohjeen mukaan. Paista jauheliha ja sipuli paistinpannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa tasaiseksi. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200°C uunissa noin 40 min, tai kunnes ruoka on kiinteää ja pinta kauniin värinen. Tarjoile esim. puolukkasurvoksen kanssa.

Perunaleipä

perunaleipa5 dl vettä
50g hiivaa
500g Kymppi imellettyä perunalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
3 tl suolaa
1 kg vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää perunalaatikkomassa ja suola, sekoita. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa hyvin (taikina on löysähkö). Anna kohota n.30 min. Laita voidellut vuoat puolilleen taikinaa. Anna kohota jälleen noin 30 min lämpimässä paikassa. Paista uunin keskitasolla +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) n. 20 min.

Kymppi-Imelletty Perunalaatikko (2 kg raakapakaste -massa)

"Kuori" pakkaus jäisenä/kohmeisena ja laita jäinen/kohmeinen massa sulamaan paistovuokaan tai tee jäiseen pakkaukseen viilto ja laita pakkaus laakeaan astiaan (nestettä voi valua sulaessa), anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. Avaa pakkaus kokonaan haluamaasi paistoastiaan. TAI: Laita pakkaus ilman viiltoa kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2 h. Avaa pakkaus vuoan yläpuolella, avattava kohta vuokaan päin (voi roiskua).

1. Ohje on yhteen GN vuokaan (65mm x 1/1)

3 tai 4 perunalaatikkomassaa (6-8 kg). Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 1,5 h.

Vinkki: Saat perunalaatikkoon makeutta lisää jos paistat sen alemmassa lämpötilassa kuten +150°C n. 2 h.

2. Ohje yhteen 1/2 GN vuokaan (65 mm)

1 1/2 pötköä perunalaatikkomassaa (3 kg). Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 1 h.