Puhtaasti Viljasta

Porkkanalaatikot

Porkkana-pastalaatikko

porkkana-pastalaatikko500g keitettyä pastaa
n. 400g Kymppi porkkanalaatikko-massaa (850g tai 2kg -pötkö)
puolikas sipuli
100g juustoraastetta
4-5 dl maitoa / kermaa
3 kpl kananmunaa
suolaa
mustapippuria

Sekoita keitetty pasta, kuutioitu sipuli , juustoraaste ja Kymppi porkkanalaatikko-massa keskenään. Laita seos paistovuokaan (ohjeen määrästä riittää kahteen n. 700g:n vuokaan).

Sekoita maito / kerma kananmunien ja mausteiden kanssa sekaisin ja kaada seos porkkana-pastalaatikon päälle. Paista uunin keskitasolla +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) n. 20 min.

Porkkanapasteijat

Porkkanapasteija ovat mainioita ja helppotekoisia suolaisia suupaloja moneen juhlaan tai illanistujaisiin.

10 kpl
500g                         torttu- tai lehtitaikinaa
200g                         Kymppi porkkanalaatikko-sosetta
1 dl                           juustoraastetta
1                              muna
½ dl                          vehnäjauhoja
Voiteluun:
                                muna
Pinnalle:
                                pellavansiemeniä tai juustoraastetta

Laita torttu- tai lehtitaikinat leivinpaperin päälle sulamaan. Leikkaa taikinat kahtia. Laita sulanut porkkanalaatikko-sose kulhoon. Mittaa joukkoon juustoraaste, muna ja jauhot, sekoita tasaiseksi. Laita esim. lusikalla keskelle levyä nokare täytettä. Taita nurkat yhteen nyyttimäiseksi ja voitele pasteijat munalla. Ripottele pinnalle esim. pellavansiemeniä tai juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla +225°C (kiertoilmauunissa +200°C) noin 10-12 min.

Porkkanapannari

porkkanapannari500g Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 kpl kananmunia
50 g sulatettua voita / margariinia TAI ½ dl ruokaöljyä.

Sekoita pannarin kaikki ainekset keskenään ja anna turvota noin 20 min. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista +200°C (kiertoilmauunissa +175°) noin 25 min. Vinkki: jos haluat ruokaisamman pannarin lisää taikinaan esim. 1 dl juustoraastetta tai 1 dl kinkkusuikaleita. Tarjoa esim. puolukkahillon kera.

Porkkanasämpylät

porkkanasampylat4dl vettä
50g hiivaa
500g Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
n. 800g vehnäjauhoja
3 tl suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää Kymppi porkkanalaatikko-massa ja sekoita sekaisin. Lisää suola ja jauhot ja vaivaa taikina niin että se ei enää tartu kulhoon. Voit leipoa taikinasta suoraan ilman taikinan kohotusta sämpylöitä 20-30 kpl.

Anna sämpylöiden kohota lämpöisessä paikassa noin 1h. Jos haluat pinnalle ripottelun, kostuta pinta vedellä ja ripottele päälle esim. seesaminsiemeniä, erilaisia leseitä tai juustoraastetta. Paista +225°C (kiertoilmauunissa +200°) noin 12-15 min.

Porkkanatsatsiki

porkkanatsatsiki400g maustamatonta ruokajogurttia
300g Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
10-20g valkosipulimurskaa
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 tl omenaviinietikkaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä kylmässä vähintään 1 h ennen tarjoilua

Porkkanaterriini

porkkanaterriini500g Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
1 kpl sipuli
4 kpl kananmunaa
1 prk (120g) smetanaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1-2 tl rakuunaa
½ tl inkivääriä
2 rkl perunajauhoja

Koristeluun: rucolasalaattia.

Hienonna sipuli ja lisää porkkanalaatikkomassan joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Leikkaa vuoan (n. 1l vetoinen) pohjalle leivinpaperipala. Voitele reunat. Kaada terriiniseos vuokaan ja peitä se alumiinifoliolla. Kypsennä vuoka vesihauteessa uunin keskitasolla +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) n. 1h 20 min. kunnes terriini on hyytynyt. Anna jäähtyä kokonaan ja kumoa tarjoiluvadille. Koristele rucolan lehdillä

Porkkana-tomaattikeitto vuohenjuustolla

porkkana-tomaattikeitto-vuohenjuusto

2 kg Kymppi porkkanalaatikko-massaa (850g tai 2 kg -pötkö)
2,5kg vettä
1,3kg tomaattimurskaa (säilyke)
250 g maustekastike, chili (esim. Felix Chili sås)
5-10 g inkivääritahnaa
13 g suolaa
1-2 g mustapippurirouhetta
2-3 g pizzamaustetta
250 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)

Kuumenna vesi, porkkanalaatikkomassa ja tomaattimurska kiehuvaksi. Lisää mausteet ja vuohenjuusto. Anna kiehua kunnes juusto on sulanut keiton joukkoon.

Vinkki: Voit halutessa soseuttaa keiton sileäksi. Voit myös käyttää vuohenjuuston asemasta esim. aurajuustomurua 250g

Mehevä porkkanakakku

meheva-porkkanakakku4 kpl kananmunaa
4 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
6 dl (700g) Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
100g sulatettua voita tai 1,5 dl öljyä

Kuorrutus
100g margariinia tai voita
400g pehmeää sulatejuustoa tai tuorejuustoa
6 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria

koristeluun
kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta tai nomparelleja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahtoon, sekoita sekaisin. Lisää taikinaan sulatettu voi tai öljy ja porkkanalaatikkomassa varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) noin 35-40 min. Anna jäähtyä. Sekoita pehmeä rasva ja sulatejuusto sekä sokerit keskenään. Levitä kuorrute kakun päälle ja koristele.

Porkkanasosekeitto

porkkanasosekeitto2 kg Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötkö)
30 g kasvisfondia
1 l vettä
2-4 dl ruokajogurttia tai kermaa tai ranskankermaa
2 tl mustapippuria
1 rkl rakunaa (kuivattuna)

Laita kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi.

Porkkanainen lihamureke

porkkanainen-lihamureke1 prk=200g ruokajogurttia
3 dl=240g korppujauhoja
1 kpl sipuli (iso)
2 kpl kananmunaa
650 g jauhelihaa
600 g Kymppi porkkanalaatikko-massaa
(850g tai 2 kg -pötköstä)
3 tl suolaa
2 tl mustapippurijauhetta

Sekoita ruokajogurtti, korppujauho ja porkkanalaatikkomassa sekä kananmunat keskenään. Lisää sipuli, mausteet ja jauheliha ja sekoita hyvin. Anna turvota vähintään 10 min. Muotoile taikinasta murekkeet. Paista uunin keskitasolla +200°C (kiertoilmauunissa +175°C) noin 40 min.

Porkkana-kasvispihvit

porkkana-kasvispihvitAnna massojen sulaa jääkaapissa seuraavaan päivään tai laske altaaseen kuumaa vettä ja sulata massa-pakkauksia siinä n. 2 h. Avaa pakkaus aina vuoan yläpuolella, avattava kohta vuokaan päin.

1 porkkanalaatikkomassa (2 kg)
200 g juustoraastetta
4 kpl kananmunia
100 g (3dl) perunahiutaleita
1 dl korppujauhoja
1 tl mustapippuria
1 rkl rakuunaa (kuivattu, leikattu)

Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään, anna massan seisoa vähintään 1 h. Annostele esim. kauhalla tai öljytyillä käsillä pellille pyöreitä / soikeita pihvejä. Paista kiertoilmauunissa +200 °C n. 20 min.
Vinkki: Voit pyöritellä massasta myös pyöryköitä ja paistaa ne uunissa.

Kymppi-Porkkanalaatikko (2 kg raakapakaste -massa)

"Kuori" pakkaus jäisenä/kohmeisena ja laita jäinen/kohmeinen massa sulamaan paistovuokaan tai tee jäiseen pakkaukseen viilto ja laita pakkaus laakeaan astiaan (nestettä voi valua sulaessa), anna sulaa jääkaapissa n. 1-2 vrk. Avaa pakkaus kokonaan haluamaasi paistoastiaan. TAI: Laita pakkaus ilman viiltoa kuumavesialtaaseen ja anna sulaa n. 2 h. Avaa pakkaus vuoan yläpuolella, avattava kohta vuokaan päin (voi roiskua).

1. Ohje on yhteen GN vuokaan (65mm x 1/1)

3 tai 4 porkkanalaatikkomassaa (6-8 kg) Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 2 h.

Vinkki: 3-4 massapakkausta; lisää joukkoon 2 dl kermaa ja valitsemiasi mausteita esim. jauhettua muskottipähkinää 1 rkl. Sekoita hyvin. Pintaan saat näyttävyyttä kuvioimalla sen lusikalla ja ripottelemalla siihen korppujauhoa.

Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 2 h.

2. Ohje yhteen 1/2 GN vuokaan (65 mm)

1 1/2 pötköä porkkanalaatikkomassaa (3 kg) Paista kiertoilmauunissa +175 °C n. 1,5 h.