Puhtaasti Viljasta

Punajuuri- ja bataattipiiraat

Ihanat ruispohjaiset piiraat syntyvät kätevästi valmiista ruistaikinasta ja täyte Kymppi Punajuuri- tai bataattisoseesta. Upean väriset piiraat ovat trendikästä tarjottavaa arkena ja juhlassa. Kädenjälki saa näkyä piiraissa. Kokeile myös pikkuriikisiä suupalan kokoisia minipiiraita sekä erilaisia ympyrämuotteja.
(30-40 kpl koosta riippuen)

400 g      Valmista ruispiirakkataikinaa (Esim. Pirkka, Sunnuntai)
Riisipuuro:
2½ dl      vettä
2 dl         puuroriisiä
7½ dl      maitoa
1 tl          suolaa
n. 500 g   Kymppi Punajuurisosetta tai Bataattisosetta
1-2          munaa
Voiteluun:
sulatettua voita tai voi-maitososetta


Aloita valmistamalla riisipuuro. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon puuroriisi. Anna nesteen imeytyä riiseihin. Lisää maito muutamassa erässä ja hauduta kannen alla kypsäksi noin tunti muutaman kerran välillä sekoittaen. Mausta valmis puuro suoalla. Sekoita joukkoon punajuuri sose tai bataattisose. Mikäli haluat valmistaa molempia makuja, jaa puuro kahteen osaan ja sekoita toiseen 250g bataattisosetta ja toiseen 250g punajuurisosetta. Riko joukkoon munat ja sekoita tasaiseksi.
Anna ruistaikinan sulaa ja kaulitse jauhoja apauna käyttäen ohueksi levyksi. Ota pyöreällä leivosmuotilla tai isohkolla juomalasilla pyöreitä kuvioita. Laita palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Laita lusikalla keko punajuurririisipuuroa tai bataattiriisipuuroa taikina ympyrän keskelle ja nosta reunat puuron päälle. Rypytä piirakoiksi. Paista 250°C n. 10-15 minuuttia riippuen piirakoiden koosta.
Voitele kypsät piirakat sulatetulla voilla tai voi-maitoseoksella.

Punajuuripihvit / Lindströminpihvit

8-10 kpl

Pihvitaikina:                                                                                                                                                            
400 g                  Kymppi Punajuurisosetta 850g (sulanutta massaa)
2 dl                     korppujauhoja
1½ - 2 kpl            sipulia
2,5 dl                  kuohu- tai ruokakermaa
500 g                  jauhelihaa
2 kpl                   kananmunaa
(2 rkl                   kapriksia)
2 tl                      suolaa
1 tl                      rouhittua mustapippuria

Haudutettua sipulia:
4 kpl                   sipulia
nokare                voita tai 2 rkl öljyä
ripaus                 suolaa
1-2 dl                  vettä

Sulata punajuurisose pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipulit (ja kaprikset). Sekoita punajuurisose, korppujauhot ja kerma kulhossa ja anna turvota hetken (n. 10 min.). Lisää joukkoon hienonnetut sipulit (ja kaprikset), jauheliha ja kananmuna ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile käsissä paksuhkoja pihvejä ja paista pannulla kauniin ruskeiksi ta paista uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä +200°C:ssa. 
Haudutettua sipulia:
Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Sulata voi tai öljy pannulla ja lisää sipulirenkaat. Kääntele kovalla lämmöllä hetki ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes saavat väriä. Tiputa lämpöä ja lisää vesi ja ripaus suolaa. Anna hautua hetki, kunnes sipulit ovat mukavan pehmeitä ja kauniin värisiä. Tarjoile pihvien lisänä.

Jouluinen Punajuurileipä

Punajuurileipä on herkullinen ja näyttävä leipä kaikkiin vuodenaikoihin. Tarjoa keittoruokien seurana tai juhlapöydän leipänä levitteen kanssa.

(2 kpl)
250 g      Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
½ dl        sulatettua voita tai öljyä
25 g        hiivaa
2½ dl      vettä
1½ dl      ruisjauhoja
3 dl         hiivaleipäjauhoja
3 dl         vehnäjauhoja
1 tl          pomeranssinkuorta
½ rkl       suolaa
1 tl          inkivääriä
1 tl          neilikkaa


Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lämmitä punajuurisose esim. mikrossa kädenlämpöiseksi ja lisää vesi-hiivaseokseen. Lisää suola mausteet ja jauhot. Vaivaa taikinaa ja lisää sula voi tai öljy. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. 40 min. Jaa kohonnut taikina kahteen yhtä suureen osaan ja laita ne voideltuihin leipävuokiin ja kohota uudelleen n. 40 min. Paista kohonneet leivät +200°C n. 45 min. 

Punajuurihilloke

1 hillopurkillinen

2 dl                     Kymppi Punajuurisosetta 850g (sulanutta massaa)
1 kpl                   porkkana, omena tai päärynä
3 dl                     hillosokeria
½                        limen mehu
1 tl                      limen kuoriraastetta
1 tl                      piparkakkumaustetta tai 2 tl tuoretta inkivääriä
1 tl                      suolaa

Sulata Punajuurisose pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkana, omena tai päärynä ja leikkaa se aivan pieniksi kuutioiksi. Lisää ne kattilaan yhdessä punajuurisoseen kanssa, kiehauta. Lisää hillosokeri, limen mehu, hyvin pesty ja raastettu limen kuori, piparkakkumausta tai tuore hienonnettu inkivääri ja suola. Keitä pehmeiksi n. 5-10 min. Anna jäähtyä hyvin. Annostele hilloke kuumennettuun lasipurkkiin ja sulje tiiviisti. Säilytä jääkaapissa.
Tarjoile hilloketta esim. juustojen ja piparkakkujen kera.

Suolaiset Joulutortut

Kymppi Punajuurilaatikko -kisan palkittu: Anne Pulliainen
Raadin perustelut: Yksinkertaisesti maukasta, mahtava resepti-idea ja helposti hyvää.

Pohja:
1 kg        Sunnuntai torttutaikinaa tai kaupan voitaikinaa

Täyte: 
1 dl         Kymppi Punajuurisosetta 850g (sulanutta massaa)
100 g      fetajuustoa tai salaattijuustokuutioita
½ kpl      sipuli
1 rkl        rypsiöljyä
½ tl         suolaa
½ tl         mustapippuria
ripaus      muskottipähkinäjauhetta

Pohja: Sulata taikina ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulit. Freesaa sipuleita niin että ne pehmenevät n. 5 min. Älä ruskista. Lisää Kymppi Punajuurisose ja mausteet ja sammuta levy, sekoita punajuurisosetta ja sipuleita pannulla n. 5 min ja ota jäähtymään. Murenna feta ja lisää punajuuri-sipuliseokseen. Leikkaa ja muotoile torttutaikinasta halutunmallisia torttuja ja täytä ne punajuurifetaseoksella. Voitele taikinaosat kananmunalla. Paista uunissa +225°C n. 10-15 min kauniin kullan ruskeiksi. Tarjoile esim. glögin kanssa.

Jouluiset punajuurisämpylät

Kymppi Punajuurilaatikko -kisan palkittu: Saara Haikola
Raadin perustelut: Punertavat jouluiset sämpylät maistuvat vaikka joulupöydässä. Taikinaa helppo lisämaustaa esim. erilaisilla siemenillä ja mausteilla.

(40-50 kpl)
4 dl         Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
100 g      voita sulatettuna
50 g        hiivaa
5 dl         maitoa
n. 2 l       hiivaleipäjauhoja
n. 50 g    saksanpähkinärouhetta
1 rkl        suolaa



Kuumenna kattilassa maito ja sulanut punajuurisose kädenlämpöiseksi (+38°C). Liota lämpimään nesteeseen hiiva. Lisää suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa ja lisää sulatettu voi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. 40 min. Jaa kohonnut taikina n. 40 -50 kpl osaan ja pyörittele sämpylöiksi ja kohota uudelleen n. 40 min. Paista kohonneet sämpylät +225°C n. 15 min. 

Punajuuri-suklaakakku gluteeniton

Pohja:                 
100 g                  Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
50 g                    voita
125 g                  tummaa suklaata
1 t                      vaniljasokeria
100 g                  ruokosokeria
2 kpl                   kananmunia
40 g                    mantelijauhoa
20 g                    tummaa kaakaojauhetta
n. 4 g                  tuore rosmariinia hienonnettuna
½ tl                     kanelia
3 tl                      sitruunamehua
½ tl                     jauhettua chiliä

Kuorrutus:
200 g                  maustamatonta tuorejuustoa
1 dl                     tomusokeria
1 kpl                   appelsiininkuorta

Pohja: Voitele vuoka (halkaisija n. 23 cm). Sulata voi ja suklaa varovasti esim. mikrossa sulatusteholla. Sekoita joukkoon punajuurisose ja sitruunamehu. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon kuivat aineet sekä suklaa-voiseos ja punajuuri-sitruunaseos, sekoita. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista +175°C n. 25 min (reunat irtoaa vuoasta, mutta on sisältä hieman kostea. Anna kakun jäähtyä.
Kuorrutus: Pehmennä tuorejuusto vatkaimella. Raasta appelsiinin kuori ja sekoita se tuorejuuston joukkoon ja lisää vielä tomusokeri, sekoita hyvin. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

Punajuuri mokkapalat gluteenittomat

(Pellillinen)
Pohja:
1,5 dl      Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
150 g      juoksevaa margariinia
2 kpl       kananmunaa
3 dl         sokeria
4,5 dl      gluteenittomia jauhoja
2 rkl        kaakaojauhetta
2 tl          leivinjauhetta
2 tl          vaniljasokeria

kuorrute:
4 rkl        vahvaa kahvia
50 g        juoksevaa margariinia
3,5 dl      tomusokeria
1 rkl        kaakaojauhetta
2 tl         vaniljasokeria

koristeluun nompparelleja

Pohja: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon, lisää myös rasva sekä punajuurisose, sekoita. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipellille. Paista +220°C noin 10-15 min.
Kuorrute: Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja koristele nompparelleilla.

Punajuurinen ystävänpäiväpasta

(4 annosta)

400 g    Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
400 g    naudan jauhelihaa
1 kpl     punasipulia
1 rkl      oliiviöljyä
1 kpl     valkosipulinkynsi
2 dl       vettä
2 rkl      balsamiviinietikkaa
1 tl        suolaa
½ tl       mustapippurirouhetta
2 tl        jauhettua chiliä
50 g      aurajuustoa
            ruohosipulia

            spagettia
2 rkl     Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)

Hienonna punasipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Sekoita muuta aineet mukaan. Anna hautua kannen alla vähintään 15 min. Tarkista maku.

Keitä spagetti kypsäksi ja värjää se vaaleanpunaiseksi punajuurisoseella. Koristele valmis annos ruohosipulilla.

 

Punajuuri-pannukakkurulla

(Pellillinen)
3 dl       Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
4 kpl     kananmunaa
½ litraa maitoa
4 dl       vehnäjauhoja
1 tl        suolaa
3 rkl      rypsiöljyä
2 tl        leivinjauhetta

täyte:
200 g    maustettua tuorejuustoa (yrtti, pippuri ym.)
300 g    kinkkusuikaleita
            rukolaa

Sekoita leivinjauhe ja suola vehnäjauhoihin. Sekoita maito ja punajuurisose keskenään. Sekoita joukkoon muuta aineet ja sekoita hyvin.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista +250°C n. 10 min.

Siirrä  hieman jäähtynyt pannukakku folionpäälle ja levitä täyteainekset päälle. Kääri rullalle folion sisään ja jatka paistamista vielä 10 min. Anna jäähtyä ennen leikkausta palaoiksi. Tarjoile kylmänä tai lämmitä paloja esim. mikrossa. VINKKI: Kasvistäytteen saat kun korvaat kinkun esim. Champ herkkusienillä, paprikalla ja punasipulilla.

Punajuuri-kasvispizza

(pellillinen)

1 dl       Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1,5 dl    vettä
20 g      hiivaa
1 rkl      oliiviöljyä
1 tl        suolaa
n. 4 dl   hiivaleipäjauhoja

täyte:
100 g    tomaattipyreetä
½ kpl    punasipulia renkaina
1 dl       aurinkokuivattuja tomaatteja
150 g    Champ herkkusieniä viipaloituna (tuore)
1 tl        oreganoa
100 g    fetajuustoa murennettuna
250 g    juustoraastetta

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää punajuurisose, kuivat aineet ja viimeiseksi öljy. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä paikassa n. 1 h.

Viipaloi ja pilko täytteen ainekset. Kauli kohonnut taikina litteäksi pohjaksi leivinpaperin päälle ja nosta se uunipellille. Levitä pohjalle tomaattipyree, täytteet, oregano ja juustot.

Paista pizzaa +250°C n. 15 min. VINKKI: Lihaisen pizzan saat kun lisäät ohjeeseen kinkkua tai jauhelihaa tai tonnikalaa 200g.

Punajuuritryffelit

(16-20 kpl)
50 g       Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
100 g      tummaa suklaata
50 g        voita
½ dl        kermaa
1 tl          raastettua appelsiininkuorta
2 tl         kaakaojauhetta

Sulata suklaa voin ja punajuurisoseen kanssa varovasti kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon muut aineet. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Anna seoksen kovettua.
Muotoile tryffelit lusikalla, jonka kastat ensin kuumaan veteen tai muotoile tryffelit käsin pyörittämällä pieniä palloja tai ota pienellä lusikalla pieniä paloja massasta. Pyörittele tryffelit kaakaojauheesa ja laita viileään ennen tarjoilua.

Punajuuri-kookoskeitto

200 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
200 g                   Kymppi Bataattisose 850g (sulanutta massaa)
½                        punasipuli
1 kpl                    valkosipuli
pieni pala             inkivääriä
1 rkl                    rypsiöljyä
1 dl                     kookosmaitoa
3 dl                     vettä
1 rkl                    sitruunanmehua
                          suolaa

Pinnalle:
½                      avokadoa
                         persiljaa

Pilko sipuli, inkivääri ja valkosipuli pienikis kuutioiksi. Kuullota ne kattilassa öljyssä. Lisää punajuuri- ja bataattisoseet sekä kookosmaito. Anna kiehua n. 15 min. Sekoittele välillä, ettei pala pohjaan. Soseuta sauvasekoittimella samettiseksi. Lisää vesi ja sitruunamehu ja suola sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.

Punajuurihummus dippikastike

300 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
2 rkl                     tahini sesamtahnaa
½                        sitruuan mehu
1 kpl                    valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl                     jauhettua kuminaa
1                         sitruunan kuori raastettuna (osa pinnalle koristeeksi)
ripaus                  suolaa
                           mustapippuria

Soseuta kaikki ainekset kerralla sekaisin sauvasekoittimella. Dippi sopii esim. lämpimän pitaleivän ja tuoreiden kasvisten kanssa.

Samettinen punajuurikeitto (vegaani)


850 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 kpl                    iso sipuli hienonnettuna
2 kpl                    valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl                      korianteria
1 tl                      inkivääriä
½ tl                     kanelia
1 rkl                    kasvisliemijauhetta
1 prk (2dl)            kaura- tai soijakermaa
1,5 rkl                 balsamiviinietikkaa
1/3 pkt                kookoskermatiivistettä (creamed coconut)
1 rkl                    kookosöljyä paistamiseen
5 dl                     vettä
                          yrttisekoitusta
                          mustapippurirouhetta
                          ruususuolaa

Sulata kookosöljy kattilassa. Lisää ja kuullota hienonnettu sipuli, lisää valkosipuli.

Lisää kattilaan punajuurisose, korianteri, inkivääri ja kaneli. Sekoita ja lisää vesi sekä kookoskermatiiviste. Keitä 15 min.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kaura- tai soijakerma. Lisää balsamiviinietikka, kasvisliemijauhe, hyppysellinen yrttisekoitusta sekä mustapippuria myllystä. Lisää suolaa maun mukaan ja tarkista maku.

Keiton päälle sopii esim. sinihomejuusto tai maustamaton jugurtti.

Punajuuri-terriini

Punajuurimassa:                 
4 dl                      Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
½ dl                     kuohukermaa
4 kpl                    kananmunia
½ dl                    vehnäjauhoja
1 tl                      inkiväärijauhetta
1 tl                      suolaa

Lanttumassa:
1½ dl                  Kymppi lanttulaatikko 850g (sulanutta massaa)
2 kpl                   kananmunia
3 rkl                    vehnäjauhoja
2 tl                      rosmariinia

Punajuurimassa: Sekoita punajuurisoseeseen kaikki raaka-aineet keskenään hyvin sekaisin ja kumoa voideltuun terriinivuokaan.
Lanttumassa: Sekoita lanttumassaan kaikki raaka-aineet keskenään hyvin sekaisin. Lusikoi lanttumassa varovasti löysän punajuurimassan keskelle. Laita terriinivuoka vesiastiaan ja laita vesiastia uuniin keskitasolle +175°C n. 1-1,5h kunnes terriini on kiinteää. Anna jäähtyä ja laita jäähtynyt vuoka muovikelmulla peitettynä jääkaappiin yöksi ennen kumoamista.

Nakki-borssikeitto

1 kpl            sipuli
n. ½ kg        keräkaalta
1 kpl            valkosipulin kynsi
2 kpl            porkkanaa
150 g           varsiselleriä
200 g           lanttua
½ dl             öljyä

3 dl              Kymppi Punajuurisosetta 850g (sulanutta massaa)
1,5 l             vettä
3 rkl             kasvisfondia
2 tl              mustapippurirouhetta
2 tl              suolaa
300 g          nakkeja

Viipaloi sipuli ja porkkanat sekä varsiselleri. Suikaloi keräkaali ja kuutioi lanttu. Hienonna valkosipuli. Leikkaa nakit sopivan kokoisiksi viipaleiksi. Kuullota kaikki kasvikset öljyssä suuressa kattilassa, lisää päälle suola. Lisää sitten vesi ja anna hautua n. 30 min kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää punajuurisose, mausteet ja nakit ja kiehauta. Tarjoile esim. smetanan kanssa.

Punajuuri-ohralaatikko

2 dl            Torino täysjyvä ohraa
6 dl            vettä
1 tl             suolaa

850g          Kymppi punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 kpl          punasipulia
100 g         juustoraastetta
200 g         creme fraichea
2 kpl          kananmunaa
3-4 tl          timjamia
1-2 tl          suolaa
½-1tl          mustapippurijauhetta
2 tl             kirveliä (kuivattu)
1-2 tl          suolaa

Pinnalle:
                juustoraastetta

Keitä täysjyvä ohraa n. 7 min. suolalla maustetussa vedessä. Valutettu ohra + kaikki muut aineet sekoitetaan keskenään ja kaadetaan voideltuun uunivuokaan. Lisää juustoraaste päälle. Paista uunissa +175°C n. 50 min.

Punajuuripesto

2 dl            Kymppi Punajuurisose 850g (sulatettua massaa)
1 dl n. 80 g pinjansiemeniä
3 kpl          valkosipulinkynsiä
1 dl            parmesanjuustoraastetta
runsaasti    sitruunamelissaa (tuoretta)
½ dl           öljyä
½ tl            suolaa
½ tl            mustapippurijauhetta

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Pieni valkosipulit veitsellä. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja soseuta tasaiseksi.
Tarjoile esim. leivän ja suolaisten keksien kanssa. Sopii hyvin myös pastan lisäkkeeksi sekä broilerin ja kalan kanssa nautittavaksi.

Punajuuri sienipiiras

1 pkt         Sunnuntai piirakkataikinaa
Täyte:
2 dl           Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 prk         kermaviiliä
3 kpl         kananmunaa
100 g        Champ herkkusieniä
100-150 g  vuohenjuustokuutioita
1 tl            rosmariinia
1 tl            mustapippurirouhetta
½ tl           suolaa

Kauli sulanut taikina piirakkavuokaan (halkaisija n. 30cm). viipaloi herkkusienet. Sekoita ainekset keskenään, ei kuitenkaan vuohenjuustokuutioita ja herkkusieniviipaleita. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja asettele vuohenjuustokuutiot sekä herkkusieniviipaleet pinnalle. Paista uunin keskitasolla +200°C n. 45 min.

Punajuuribrowniet

Pohja:
200 g       taloussuklaata
200 g       voita tai margariinia
4 kpl        kananmunaa
2 dl          sokeria
4 dl          Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 dl          omenamarmeladia
3 dl          vehnäjauhoja
2 tl           leivinjauhetta

Pinnalle:
150 g       taloussuklaata
½ dl         vahvaa kahvia
200 g       sitruunatuorejuustoa

Koristeluun:
               suklaarouhetta tai mantelirouhetta

Pohja: Sulata rasva ja suklaa varovasti esim. mikroaaltouunissa. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita vaahtoon jäähtynyt suklaa-rasvaseos vähitellen. Sekoita joukkoon punajuurisose, omenamarmeladi sekä vehnäjauho-leivinjauheseos vuorotellen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista +175°C n. 35 min.
Pinnalle: Sulata suklaa kuumaan kahviin. Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto keskenään ja lisää kahvi-suklaaseos siihen, sekoita. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle. Koristele pinta suklaarouheella tai mantelirouheella.

Punajuuri-Auraohukaiset

850g     Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
3 kpl     kananmunaa
1 dl       perunahiutaletta
1 kpl     sipuli
1 tl        suolaa
0,5 tl     mustapippuria
1 tl        timjamia
n. 100g Aurajuustomurua
Paistamiseen voita tai öljyä.

Hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna turvota n. 10 min. Paista paksuhkoja ohukaisia ohukaispannussa n. 3 min / puoli.

Tarjoile esim. smetanan kanssa.

Punainen-Aura lasagne

n. 12 kpl               lasagnelevyjä

Punajuuri-lihakastike:
850 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 kpl                    punasipulia
200 g                   varsiselleriä
400 g                   jauhelihaa
1 kpl                    valkosipulin kynsi
1-2 tl                    suolaa
runsaasti              tuoretta rosmariinia pilkottuna
1 tl                       mustapippurirouhetta
paistamiseen         voita tai öljyä

Aura-juustokastike:
70 g                     voita
1 dl                      vehnäjauhoja
9 dl                      vettä
3 dl                      kermaa
120 g                   juustoraastetta
100 g                   Aurajuustoa muruna               
1 tl                      suolaa
1 tl                      valkopippurijauhetta

Pinnalle               juustoraastetta

Punajuuri-Lihakastike: Sipuli hienonnetaan ja varsisellerit viipaloidaan. Hienonna valkosipuli. Kuullota sipulit ja varsisellerit sekä valkosipuli pannulla. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Mausta rosmariinilla, pippurilla ja suolalla. Lisää päälle sulanut punajuurimassa. Aura-juustokastike: Sulata rasva kattilassa lisää vehnäjauhot ja anna kypsyä hieman, älä ruskista. Kaada kerma veden joukkoon ja lisää kerma-vesiseos kattilaan ja sekoita hyvin. Kun kastike on saostunut lisää juustoraaste ja Aurajuustomurut ja mausta. Voitele vuoka ja laita vuoan pohjalle punajuurilihakastiketta ja sen päälle juustokastiketta. Lisää ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. levyjen päälle ensin punajuuri-lihakastike ja sen päälle juustokastike, näin edetään kunnes tulee ylin kerros lasagnelevyjä. Laita niiden päälle vain juustokastiketta sekä pinnalle juustoraastetta. Paista +200°C n. 30 min.

Punajuuri-appelsiinijuustokakku

Pohja:                 
200 g                   Sunnuntai piparitaikinasta paistettuja pipareita
90 g                     voita tai margariinia

Punajuuritäyte:
4 dl                     Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
3 dl                     tomusokeria
4 kpl                   liivatelehtiä
2 rkl                    appelsiinituoremehua

Appelsiinituorejuustotäyte:
3 prk (á 200g)      Valio appelsiini tuorejuustoa
4 dl                     kuohu kermaa
3 rkl                    sokeria
5 kpl                   liivatelehtiä
2 rkl                    appelsiinituoremehua

päälle                  hasselpähkinärouhetta

Pohja: Leikkaa leivinpaperista irtokakkupohjavuokaan (halkaisija n. 25-27 cm) pohjan kokoinen pala. Leikkaa myös reunoille leivinpaperista reunan kokoinen pala. Kasaa irtokakkupohjavuoka ja laita pohjapaperipala pohjalle ja reunapala(t) reunalle. Murenna valmiiksi paistetut Sunnuntai piparitaikinakeksit esim. monitoimikoneessa ja lisää päälle sulatettu rasva ja sekoita. Painele muruseos vuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
Punajuuritäyte: Liota liivatteet kylmässä vedessä n. 5 min. Sekoiteta punajuuri ja tomusokeri keskenään. Kuumenna kiehuvaksi appelsiinimehu ja lisää siihen liotetut ja puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos punajuurisoseeseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada punajuuritäyte muruseoksen päälle vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin hyytymään noin tunniksi.
Appelsiinituorejuustotäyte: Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston sekaan sokeri ja vaahdotettu kerma. Kuumenna kiehuvaksi appelsiinimehu ja lisää siihen liotetut ja puristeut liivatelehdet. Kaada liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Kaada tuorejuustotäyte hyytyneen punajuuritäytteen päälle vuokaan ja ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta.

Punajuuri-riistavuoka

850 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
150 g                   riistarouhetta
170 g                   juustoraastetta
2 tl                      timjamia

Kuori ja silppua sipuli. Sipuli ja jauheliha paistetaan öljytyllä (tai voi) pannulla. Sekoitetaan jauheliha, bataatti, kananmuna ja mausteet hyvin keskenään, pinnalle ripotellaan juustoraastetta.
Paistetaan esim. ½ GN vuoassa yhdistelmäuunissa +175°C n. 50-60 min.

Helppo Chili-broilerpunajuurikeitto

n. 500 g               Broilerin filee suikaleita (maustamaton)
1 kpl                    sipuli
½ dl                     öljyä

850 g                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
200 g                   paprika-chili tuorejuustoa (Valio)
250 g                   kasvissuikaleita (pakaste)
½ l                      vettä
2 tl                      chilijauhetta
1 tl                      suolaa

Hienonna sipuli. Laita kattilaan öljy ja ruskista siinä broileri ja sipuli. Lisää kasvissuikaleet ja punajuurimassa, vesi sekä tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Lisää mausteet.

Punajuuri- suklaamurukakku

Pohja:
3 kpl                     kananmunia
2 dl                       sokeria
120 g                    Fazerin taloussuklaarouhetta
3 tl                        leivinjauhetta
2 dl                       vehnäjauhoa
3 dl                       Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
1 dl                       aprikoosimarmeladia
100g                     voita tai margariinia

Kuorrutus:
100 g                    voita tai margariinia
250 g                    mascarponejuustoa
4 dl                       tomusokeria
1-2 rkl                   Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)

Koristeluun:
                           Fazerin talussuklaarouhetta


Pohja: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdista kaikki kuivat aineet ja sekoita ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon punajuuri, sulatettu rasva ja aprikoosimarmeladi. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista +175°C n. 40 min.
Kuorrutus: Sekoita pehmeä rasva ja muut kuorrutteen aineet keskenään vatkaimella. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Koristele suklaarouheella.